|

Bu asansörlere binmeyin

Her asansörün bir kimliği ve etiketi vardır. Yeşil etiketli asansörler; en güvenli asansör kabul edilirken, bina ile aynı yaşta olan asansörler ise ciddi tehlike oluşturuyor.

Yeni Şafak
09:49 - 22/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 06:57 - 22/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Her gün çoluk çocuk bindiğimiz asansörlerde, yeşil etiket olup olmadığına hiç dikkat ettiniz mi? “Yeşil etiketi olmayan asansörlere binmeyin” uyarısı yapan Ayşegül Nuhoğlu, “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği'ne göre her asansörün bir kimliği ve asansörün görünür bir yerine asılı yeşil etiketi olmalı. Ülkemizde birçok asansör bina ile aynı yaşta ve bu asansörler ciddi bir tehlike. Apartman sorumlularını bir kez daha uyarmak istiyoruz, çünkü yaşanacak herhangi bir kazadan onlar sorumlu” uyarısında bulundu.



“Mevzuat okumayı kolaylaştırmayı ve cezaları azaltmayı hedefliyoruz”


Nuhoğlu, “Mevzuat okumaya zaman ayırmıyor ve mevzuat okumamaktan kaynaklanan kurumsal cezalara maruz kalıyoruz. Sadece 2015 yılı Haziran ayına kadar 77 adet mevzuat değişikliği oldu. Hayata geçirdiğimiz mevzuat portalı ile mevzuat okumayı kolaylaştırmayı ve cezaları azaltmayı hedefliyoruz” dedi.



Aynı zamanda Çevre Mühendisi ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olan Ayşegül Nuhoğlu apartman sorumlularını uyararak “Bina ile aynı yaşta olan asansörler, kaçak akım rölesi olmayan elektrik tesisatları, kontrol edilmeyen yangın söndürme cihazları konutlarda yaşanabilecek sıkıntılarda ciddi risk oluşturuyor” dedi.



Nuhoğlu; yakın geçmişte resmi gazetede yayımlanan Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği'ni referans göstererek konutları, siteleri ve apartman sakinlerini iş sağlığı güvenliği konusunda uyardı.



Asansör Güvenliği İçin Bilmemiz Gerekenler:


Her asansörün bir kimlik numarası olmalıdır.



Periyodik kontroller Bakanlık tarafından yetkilendirilen ve ilgili idare ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılmalıdır.



Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.



Periyodik kontrol sonuçları kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta değerlendirilir.



Güvensiz olarak tanımlanan asansörün 30 gün içerisinde güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.



Yeşil etiket:

Kusursuz olarak tanımlanan asansörler


Mavi etiket:

Hafif kusurlu olarak tanımlanan asansörler


Sarı Etiket:

Kusurlu olarak tanımlanan asansörler


Kırmızı Etiket:

Güvensiz olarak tanımlanan asansörler



Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusu tarafından sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.



#asansör bakımı
#güvenli asansör
#tehlikeli asansör
#yeşil asansör etiketi
#asansör kimliği
8 yıl önce