|

Caminin taşlarını Bosnalılar topladı

Bosna Savaşı sırasında Sırplar tarafından yıkılan ve 5 yıl önce restorasyonuna başlanan Alaca Camii’nin yeniden yapılma hikayesini Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem anlattı: “Cami tamamen yerle bir olmuştu. Yeniden inşa edilmesin diye taşları da çeşitli yerlere atılmıştı. Bosnalı kardeşlerimiz bu taşları buldular, bizle temasa geçtiler. Kalan taşların uygun olanlarını da Mostar’da bulduk.”

Yeni Şafak
04:00 - 3/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 22:54 - 2/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Bosna Hersek’in doğusundaki Foça şehrinde bulunan Alaca Camii, Hasan Nezir tarafından 1549’da inşa edildi.
Bosna Hersek’in doğusundaki Foça şehrinde bulunan Alaca Camii, Hasan Nezir tarafından 1549’da inşa edildi.

Bosna Hersek’in doğusundaki Foça şehrinde Hasan Nezir tarafından 1549’da inşa edilen ancak 1992’de Sırp birlikleri tarafından yıkılan Alaca Camii’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen inşa çalışmalarında sona yaklaşıldı. İçerisindeki kalem işlerinden ismini alan Alaca Camii, restorasyonla birlikte adeta küllerinden yeniden doğuyor.

BOSNALILAR TAŞLARINI TOPLADI

Camide incelemelerde bulunan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, sonrasında yaptığı açıklamada, “90’lı yıllarda burada yaşanan savaşta bu cami tamamen yerle bir olmuştu. Hatta yeniden inşa edilmesin diye taşları da çeşitli yerlere atılmıştı. Yine buradaki Bosnalı kardeşlerimiz bu taşları buldular, bizle temasa geçtiler” dedi.

KÜLFETLİ VE MALİYETLİ BİR İŞTİ

Türkiye ile yapılan bu temas sonrasında buranın restorasyon ve konstrüksiyonuna karar verdiklerini belirten Ertem, şöyle devam etti: “Bundan yaklaşık 5 yıl önce burada taş koyma merasimini gerçekleştirdik. O günden bugüne restorasyon da zor geçti. Çünkü biz birebir aslına uygun olsun diye taş analizleri yaptık. Ve burada yakındaki taş ocağını canlandırdık. Oradan taş almaya gayret ettik. Fakat o taş da yeterli gelmedi. Bu kez Mostar’dan aynı kalite malzeme analizine uygun taşlar bulduk. Yani Bosna’nın doğusundaki bir caminin taşlarını Bosna’nın batısından, Mostar’dan getirdik. Bu gerçekten külfetli ve maliyetli bir işti.”

  • Mayıs’ta bitecek
  • Geldikleri noktanın oldukça sevindirici olduğunu söyleyen Adnan Ertem, şöyle devam etti: “İnanıyorum ki Bosnalı kardeşlerimiz de bu anlamda gelinen bu sonuçtan memnunlardır. Şimdi son kalem işleri yapılıyor. Buradaki tüm imalat tamamen bitti, sadece kalem işleri var. Kalem işlerini yapmak için de her türlü ortam şu anda sağlanmış vaziyette. Dediğim gibi inşallah önümüzdeki Nisan, Mayıs aylarında çalışmayı tamamlayacağız ve İslam birliğine riyasete burayı teslim edeceğiz.”
#Alaca Camii
#Adnan Ertem
#​Bosna Hersek
5 yıl önce