Çin Şi'ye benzediği için Winnie the Pooh'u yasakladı

Yeni Şafak
15:06, 07/08/2018, SalıG: Güncelleme: 16:05, 07/08/2018, Salı
Diğer
Çin Şi'ye benzediği için Winnie the Pooh'u yasakladı
Çin, Wrinkle in Time (Zamanda Kıvrılma) adlı filmi de engellemişti.

Çin'de Sansür Kurulu, Disney'nin ünlü çizgi hikayesi "Winnie the Pooh"nun (Ayı Winnie) yeni uyarlaması Christopher Robin filmini yasakladı. Çin yönetimi, Cumhurbaşkanı Şi Jinping'e "Ayı Winnie" benzetmesini cumhurbaşkanlığı makamı ve Şi'yi itibarsızlaşmaya yönelik ciddi bir saldırı olarak görüyor.

Şi, ilk kez 2013'te dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldiği ABD ziyareti sırasında Disney karakterine benzetilmişti. Şi ve Obama'nın birlikte çekilen fotoğrafıyla Winnie the Pooh ve Kaplan Tigger'ın Yüz Hektar Ormanı'ndaki yürüyüşü arasında bağlantı kurulmuştu.

Daha sonra, muhalifler için Winnie the Pooh, Şi ile alay etmek için kullanılan bir sembol haline geldi. Bu benzetme sosyal medyada yayılmaya başlayınca, Sansür Kurulu'nun kararıyla paylaşımlar kaldırıldı.

Geçen ay Komedyen John Oliver'ın, Şi'nin Winnie the Pooh "hassasiyetini" konu alan şakalarının ardından programın yayımlandığı Amerikan HBO kanalının internet sitesine erişim engellendi.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/08/07/03/14/resized_0e32f-d63d63ba4967581728xauto.jpg

İtibarsızlaştırma operasyonu olarak görülüyor

Global Risk Insights adlı uluslararası risk analizi kuruluşuna göre, Şi'nin bir askeri törende yine Ayı Winnie'ye benzetildiği kolaj, 2015'te ülkede en çok sansüre uğrayan fotoğraf oldu. Bu kuruluşa göre, Çin yönetimi "Ayı Winnie" benzetmesini cumhurbaşkanlığı makamı ve Şi'yi itibarsızlaşmaya yönelik ciddi bir saldırı olarak görüyor.

  • Kuruluşun raporunda, otoriter rejimlerde bu tür hassasiyetlerin yaygın olduğuna dikkat çekilerek bu benzetmeye karşı Pekin'in gösterdiği tepkinin 'Şi'nin kamuoyunda iyiliksever bir lider ve kült bir şahşiyet olarak görülmesini sağlayacak önemli bir halkla ilişkiler fırsatının kaçırılmasına neden olduğu" öne sürülüyor.

BBC'nin haberine göre, Çin'de yılda sadece 34 yabancı filme izin veriliyor. Bu nedenle, ABD ya da başka ülkelerde yapılan pek çok film Çin'e giremiyor. Christopher Robin, bu yıl sansüre uğrayan ikinci Disney filmi oldu. Çin, Wrinkle in Time (Zamanda Kıvrılma) adlı filmi de engellemişti.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026