|

'Çingene Kızı' replikalarıyla değiştirilecek

Türkiye’nin önemli kültür miraslarından Zeugma antik kenti kalıntılarının simgesi 'Çingene Kızı' ailesine kavuşsun diye yürütülen çalışmalar sonuç verdi. 12 adet mozaik Ekim ayı sonunda Türkiye’ye getirilecek. Dört bakanın dört yıllık çalışmalarının sonuç vermesiyle ailesine kavuşacak olan Çingene Kızı, Türkiye’ye geri getirildikten sonra Ohio’daki yerleri boş kalmasın diye replikalarıyla değiştirilecek.

Yeni Şafak
10:30 - 2/10/2018 Salı
Güncelleme: 10:50 - 2/10/2018 Salı
Diğer
Bowling Green State Üniversitesi, 12 parça Zeugma mozaiğini Türkiye’ye göndermeyi taahhüt eden protokolü imzaladı.
Bowling Green State Üniversitesi, 12 parça Zeugma mozaiğini Türkiye’ye göndermeyi taahhüt eden protokolü imzaladı.

Zeugma antik kenti kalıntıları bugün Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor. Önemli kültür miraslarımızdan olan Çingene Kızı mozaiği de müzede sergilenen eserler arasında. Gaziantep ile özdeşen Çingene Kızı mozaiğinin eksik parçaları ise ABD Ohio’daki Bowling Green State Üniversitesi’ndeki Wolfe Center binasında ve Eva Marie Saint Tiyatrosu’nun lobisinde zemin süsü olarak kullandığı ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin o günden beri verdiği diplomatik ve hukuki savaşta en önemli gelişme yedi ay önce yaşandı. Bowling Green State Üniversitesi, 12 parça Zeugma mozaiğini Türkiye’ye göndermeyi taahhüt eden protokolü imzaladı. Sonrasında ise koşullar ve lojistikle ilgili çalışmalar sürdü. Anlaşmaya son rötuşlar Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın heyetiyle New York’ta olduğu geçen hafta verildi ve Ohio’daki üniversiteyle el sıkışıldı. Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen hafta başında Washington’daki Kültür Ataşesi Sedat Gönüllüoğlu’na mozaiklerin getirilmesiyle ilgili çalışmaları başlatması yönünde yetki verdi.


Türk Hava Yolları sponsor olacak

Hürriyet’in haberine göre dört bakanın dört yıllık çalışmalarının sonuç vermesiyle ailesine kavuşacak olan Çingene Kızı, Türkiye’ye geri getirildikten sonra Ohio’daki yerleri boş kalmasın diye replikaları Türk ustalar tarafından gerçek parçalar teslim alındıktan sonra birebir hazırlanacak. Sonra Ohio’ya götürülerek yerlerine yerleştirilecek. Eski eserler olduğu için sigortalanıp Türk Hava Yolları (THY) sponsor olacak.


#Çingene Kızı
#Zeugma Mozaik Müzesi
#Zeugma Antik Kenti
#Gaziantep
6 yıl önce