|

Damada yapmadıkları kalmadı

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde damatlara düğünden sonra arkadaşları tarafından yapılan "erkek eziyeti" geleneği sürdürülüyor. Düğün töreni düzenlendikten sonra evine giden Damat Niyazi Sivrikaya, arkadaşları tarafından kazanlara vurularak dışarı çağrıldı. Sokaktaki çöpleri süpüren, kadın kıyafeti giyen ve arkadaşlarının kafasında tek tek kırdığı yumurtaları pişiren Sivrikaya için arkadaşları 'İnsanflı davrandık' diye konuştu.

Yeni Şafak
11:06 - 8/11/2016 Salı
Güncelleme: 08:11 - 8/11/2016 Salı
AA
Damat arkadaşlarına kafasında kırılan yumurtaları pişirdi.
Damat arkadaşlarına kafasında kırılan yumurtaları pişirdi.

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde dünyaevine giren damatlara düğünden sonra arkadaşları tarafından yapılan "erkek eziyeti" geleneği sürdürülüyor. Sandıklı'da yaşayan Niyazi Sivrikaya, düzenlenen düğün töreninin ardından dünyaevine girdi. Düğün sonrası gelini eve getirdikten sonra arkadaşları tarafından gece kazanlara vurularak dışarıya çağrılan damada, ilginç şakalar yapıldı.



İlk önce kadın kıyafeti giydirilen damat, arkadaşları tarafından sokağa saçılan çöpleri süpürmek zorunda kaldı. Gelenek gereği arkadaşlarının her isteğini yapmak zorunda kalan damat, ilginç bir vaziyette sokak ortasına serilen kilim üzerinde arkadaşlarına yumurta pişirdi. Damat Sivrikaya, kafasında tek tek kırılan yumurtaları pişirerek arkadaşlarına ikram etti. Kadın kıyafetleriyle darbuka eşliğinde göbek atan damada, arkadaşları tarafından içi acı biber dolu baklava yedirildi.



'İnsaflı davrandık'


Damadın arkadaşı Kadir Mangal "erkek eziyeti" denilen bu geleneği ilçelerinde devam ettirdiklerini söyledi. Bunun hiç kimse tarafından yadırganmadığını ifade eden Mangal, şunları kaydetti:



"Bu geçmişten günümüze süregelen bir olay. Her damada yapılıyor. Bazen az, bazen çok. Niyazi arkadaşımız da evlenmeden önce arkadaşlarına, bizim ona yaptıklarımızı yaptı. Bu parayla değil, sırayla. Niyazi kardeşimiz mütevazı bir insan. Biz de ona insaflı davrandık."



Daha sonra "erkek eziyeti"ne katılanlar dua ederek damada kendisine yapılanların hiçbirisini geline yapmaması konusunda uyarılarda bulundu ve bir ömür boyu mutluluk diledi.



#Niyazi Sivrikaya
#Afyon
#Afyonkarahisar
7 yıl önce