|

Dil ve Edebiyat'ın şiir yıllığı çıktı

2012 ve 2013 yıllıklarıyla gündem yaratan Dil ve Edebiyat Dergisi’nin 2014 Şiir Yıllığı da raflardaki yerini aldı. Zafer Acar tarafından hazırlanan yaklaşık yedi yüz sayfalık bu yıllık da birçok tartışmaya vesile olacağa benziyor.

Yeni Şafak
15:39 - 18/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:55 - 18/03/2015 Çarşamba
IHA

Daha önce Sezai Karakoç ve Cahit Zarifoğlu’na ithaf edilen yıllık; bu yıl, arka kapakta da “Yiğitler” şiiri bulunan Kudüs şairi Mehmet Akif İnan’a adanıyor. Üzeyir İlbak ve Zafer Acar’ın medeniyetimizin değerlerini merkeze alan sunuş yazılarıyla açılan çalışma, edebiyatımızın önde gelen eleştirmenlerinden Doğan Hızlan’la yapılmış bir söyleşiyle devam ediyor. Üzeyir İlbak, Zafer Acar, Zafer Özdemir, Aykut Nasip Kelebek ve Abdullah İlhan’ın gerçekleştirdiği bu söyleşide; Hızlan eleştirimizle ve sanat kültürümüzle ilgili birçok önemli noktaya temas ediyor. Gerek günümüz edebiyatının sorunları, gerekse de edebiyat tarihimizin karanlıkta kalmış birçok bölgesi; Hızlan’ın ufuk açıcı yorumlarıyla aydınlık kazanıyor. Daha önce Hilmi Yavuz ve Cahit Koytak’la söyleşen Dil ve Edebiyat mutfağı, böylece ilk defa şair olmayan bir kalemle söyleşmiş oluyor. Söyleşinin ardından Zafer Acar’ın, edebiyat dergilerinin geçtiğimiz yılki performansına ince bakışlar atan metni de dikkatle okunmalı.


     2014 Şiir Yıllığı’nda şiirimizin seçkin örneklerini görmek mümkün. Birçok ustanın şiirine yer veren çalışmada, pek çok genç şairle karşılaşma imkânı da buluyoruz. Şiirler seçilirken şairlerin yaşı, ideolojik kutuplaşmalar, poetik tercihler değil nitelik göz önünde bulunduruluyor.


     Yine geçmiş TDED yıllıkları gibi bu yıllıkta da Türk şiirinin dışında yabancı dillerden, Arapça ve Farsça gibi medeniyetimizin dillerinden birçok çeviriye yer verilmiş. Böylece okurun farklı diller arasında bazı kıyaslamalarda bulunabilmesi amaçlanmış. Ancak bu yılın asıl sürprizi, Kürtçe, Lazca ve Süryanice gibi Anadolu’da konuşulan bazı dillerden şiir çevirilerinin yayımlanması olmuş. Sürekli bir biçimde kadim değerlerimize ve kardeşliğe vurguda bulunan Dil ve Edebiyat, bu tutumunu bir kere daha somutlaştırmış oluyor. Dil ve Edebiyat yıllığının en doyurucu bölümlerinden olan eleştiri sayfaları da gene dolu dolu. Aykut Nasip Kelebek, Abdullah İlhan ve Fatih Balcıoğlu’nun daha ziyade genç şairler üzerinde yoğunlaşan yazılarından sonra; Zafer Acar’ın edebiyatımızda artık önemli bir yeri olan bazı şairleri merkeze aldığı metinlerle karşılaşıyoruz.

#Üzeyir İlbak
#Zafer Acar
#Zafer Özdemir
#Aykut Nasip Kelebek
#Dil ve edebiyat Dergisi
#tded
9 yıl önce
default-profile-img