|

Doğa yok olmadan sanata emanet

İstanbul Modern'in doğa ve ekolojiyi konualan sanat eserlerini bir araya getirdiği 'Yok Olmadan' sergisi açıldı. 19. yüzyıldan bugüne sanatçıların doğayı nasıl algıladıklarını konu edinen sergi ekolojik meseleler adına farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/01/2016 Wednesday
Güncelleme: 02:36 - 13/01/2016 Wednesday
Yeni Şafak

İstanbul Modern'deki yılın ilk sergisi "Yok Olmadan" sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Çelenk Bafra ve Paolo Colombo'nun yaptığı, doğa ve ekolojiyi konu edinen sergi sürdürülebilirlik kavramına değinen sanatçıların işlerini bir araya getiriyor. 19. yüzyıldan günümüze sanatçıların doğayı nasıl algıladıklarını ve sürdürülebilirlik kavramıyla ilişkilerini yansıtan çalışmalar doğanın karşı karşıya kaldığı tehlikeye karşı ziyaretçilerde farkındalık oluşturuyor.



ÇÖZÜM ÖNERİYOR


Sergideki yapıtlar büyük ekolojik meseleleri çözmenin zorluğuna işaret ederken, ekosistemin korunmasına ve insanın uyum içinde varlığını sürdürebilmesine yönelik öneriler de sunuyor. Çalışmalarında doğayı kavramsallaştırarak ele alan sanatçılar, konu ve malzemelerini yine doğadan seçiyor.



ŞARKIDAN ESİNLENDİ


Sergi adını Kanadalı sanatçı Joni Mitchell'ın 1970'de yayınladığı “Big Yellow Taxi” (Kocaman Sarı Taksi) adlı şarkının nakaratından alıyor. Parçanın nakaratında doğanın kıymetinin “yok olmadan” anlaşılmadığı vurgulanırken, sergide de geç olmadan yapılabileceklere dair işaretler yer alıyor.







Çıkmaza girdik


Serginin küratörlerinden Çelenk Bafra, "Kendi kendimizi soktuğumuz bu çıkmaza hiçbir şey çözüm olmayacak gibi. Gidişat böyleyken, doğayla ilişkimizin ve doğayı korumaya dair yüzeysel bakış açılarının sanatçılar tarafından tersyüz edilmesine ihtiyaç var" dedi. 20 sanatçının eserinin yer aldığı sergiye paralel etkinlikler çerçevesinde bugün bir söyleşi gerçekleşecek. Saat 18.30'da İstanbul Modern Sinema'daki etkinlikte serginin kavramsal çerçevesi anlatılacak.


#İstanbul Modern
#Joni Mitchell
#Big Yellow Taxi
#Kocaman Sarı Taksi
#Çelenk Bafra
8 years ago