|

Down sendromlu gençler "perde" demeye hazırlanıyor

Gaziantep'te profesyonel tiyatro oyuncularından eğitim alan 22 down sendromlu genç, "Çeled Down" adlı tiyatro oyunuyla seyirci karşısına çıkacakları 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü'nü sabırsızlıkla bekliyor. Downla Umut Penceresi Derneği Başkanı Aslanpay, "Şimdiye kadar down sendromlular onar dakikalık kısa bölümlerle tiyatro sahnesine çıkmıştı ama bizim oyunumuzun tamamı, profesyonel eğitimlerden geçirilen 22 çocuğumuza ait olacak" dedi.

Yeni Şafak
13:59 - 18/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 14:02 - 18/03/2017 Cumartesi
AA
Down sendromlu oyunculardan 26 yaşındaki Eda Bayrak da sahneye çıkmanın farklı bir duygu olduğunu ve seyirci ile buluşmak için heyecanlandığını dile getirdi.
Down sendromlu oyunculardan 26 yaşındaki Eda Bayrak da sahneye çıkmanın farklı bir duygu olduğunu ve seyirci ile buluşmak için heyecanlandığını dile getirdi.

Gaziantep'te profesyonel tiyatro oyuncularından eğitim alan 14-28 yaşlarındaki 22 down sendromlu genç, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü'nde sahneleyecekleri "Çeled Down" adlı oyunla tiyatroya adım atmaya hazırlanıyor.



Downla Umut Penceresi Derneği Başkanı Bengü Aslanpay, yaptığı açıklamada, 14 yıl önce down sendromlu olarak dünyaya gelen kardeşi Senanur'un hayata daha iyi adapte olması için küçük yaşlarından beri down sendromuyla ilgili araştırmalar yaptığını söyledi.



Yaklaşık bir yıl önce kardeşi için öğrendiklerini daha fazla insana yayma düşüncesiyle dernek kurduklarını anlatan Aslanpay, yaklaşık 150 çocuğa hizmet veren bir dernek haline geldiklerini belirtti.



Dernek çatısı altında, down sendromluların engelli değil özel bireyler olduklarını göstermek için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Aslanpay, şöyle konuştu:



"Yaklaşık 4 ay önce 21 Mart'ta özel çocuklarımızın özel yeteneklerini ortaya çıkarabileceğimiz tiyatro oyunu gündeme geldi. Bunun üzerine çalışmalara başlayıp, Çeled Uşaklar Tiyatro Okulu'ndan da destek alarak 'Çeled Town' adlı tiyatro için çalışmalara başladık. Bu oyunda tamamen profesyonel eğitimler alındı. Yani bu oyun, klasik down sendromluların oyunlarından biraz farklı olacak çünkü şimdiye kadar down sendromlular 10'ar dakikalık kısa bölümlerle tiyatro sahnesine çıkmıştı ama bizim oyunumuzun tamamı, profesyonel eğitimlerden geçirilen 22 çocuğumuza ait olacak. Yaklaşık 45 dakika sürecek olan tiyatroda tüm oyuncular, downlu olacak."



Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde 21 Mart'ta oynanacak oyunda izleyenlere sürprizler yaşatacaklarını aktaran Aslanpay, "Ücretsiz olarak sahnelenecek oyuna tüm Gaziantepli dostlarımızı bekliyoruz." dedi.



"Sonuç, beklentilerin çok üstünde"


Oyunun yardımcı yönetmeni Erol Polat da down sendromluların provalarda çok iyi performans sergilediğini, izleyenleri şaşırtacak sonuçlar elde edildiğini anlattı.



Oyunda çocukların tamamen bireysel ve takım olarak hareket edebilme konusundaki yeteneklerinin ortaya konduğunu vurgulayan Polat, "Sonuç, beklentilerin çok üstünde. Normalde insanlar sıradan ve keyifsiz bir oyun gibi beklenti içerisine girebilir ama hakikaten eğlenceli bir oyun 21 Mart'ta Gazianteplileri bekliyor." diye konuştu.



Oyuncular da heyecanlı


Down sendromlu oyunculardan 26 yaşındaki Eda Bayrak da sahneye çıkmanın farklı bir duygu olduğunu ve seyirci ile buluşmak için heyecanlandığını dile getirdi.



Oyunculardan 25 yaşındaki Kemal Bozkan ise provaların yorucu ve eğlenceli geçtiğini belirterek, "Sahneye çıktığımızda herkes bizi izleyecek. Çok heyecanlıyım. Hocalarım bizimle çok ilgileniyor. Hocalarımın desteğiyle rolümü sorunsuz oynayacağıma inanıyorum." ifadelerini kullandı.



#Bengü Aslanpay
#Down sendromu
#Downla Umut Penceresi Derneği
#Dünya Down Sendromlular Günü
#Gaziantep
7 yıl önce