|

DSÖ'den tüm ülkelere çağrı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl dünyada milyonlarca insanın hayatını kurtarmak için gönüllü kan bağışı yapılması çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
09:51 - 11/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:53 - 11/06/2015 Perşembe
AA

DSÖ'den yapılan açıklamada, 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları günü öncesinde kan bağışının önemine dikkat çekilerek, gönüllü ve düzenli bağışın yapılmasının milyonlarca insanın hayatını kurtaracağı ifade edildi.



Örgüt bu yılın temasını "Hayatımı kurtardığın için teşekkürler" olarak belirledi. Hamilelik döneminde ve sonrasında yaşanan kan kaybının doğumda anne ölümlerinin en büyük sebebi olduğu ifade edilen açıklamada, 2013 yılında doğum sırasında hayatını kaybeden 289 bin kadının yüzde 27'sinin aşırı kan kaybından öldüğü belirtildi.



Açıklamada 2012 yılında dünya genelinde 180 milyon kan bağışının yapıldığı hatırlatılarak, her geçen gün özellikle de düşük ve orta gelirli ülkelerde kana olan ihtiyacın arttığına dikkat çekildi.



Kan bağışının yüksek gelirli ülkelerde daha yüksek olduğu kaydedilen açıklamada, toplanan kanın yüzde 90'ının 73 ülkeden sağlandığı ancak bunun yüzde 50'sinin kan bağışı karşılığında para ödenerek elde edildiği ifade edildi.



#kan bağışı
#DSÖ
#çağrı
9 yıl önce