|

Ekmeksiz diyet yapmayın

İnsan vücudunun enerji ihtiyacını sadece karbonhidratlardan sağlayan beyin ve böbrek gibi hayati öneme sahip organların olduğunu belirten Diyetisyen Mustafa Tilekli, artan obezite ve kilo problemlerine bağlı hastalıkların en başlıca sebebi olarak ekmeğin gösterilmesinin büyük bir yanılgıdan ibaret olduğunu, ekmek ve diğer tahıl ürünlerinin içerdiği B grubu vitaminler ve lifler sayesinde birçok metabolik hastalığın önlenmesinde büyük bir pay sahibi olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
17:24 - 10/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 17:32 - 10/08/2015 Pazartesi
IHA

Diyetisyen Mustafa Tilekli, “Uzun süreli çok düşük karbonhidrat içerikli diyetler uygulamak beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Son yıllarda kullanımı bilinçsizce artan yüksek protein ağırlıklı diyetler kısa vadede hiçbir problem oluşturmasa da hatta yüksek kilo kayıpları sağlasa da sürekli uygulanmaya başlanıldığında özellikle beynin ihtiyacı olan enerjiyi yetersiz almasına ve beraberinde depresyon, sinirlilik, halsizlik gibi ruhsal sıkıntılara yol açmasına neden olur. Oluşan depresyon devamında durumun daha da kötüleşmesine ve kişinin normalden daha fazla yemek yemesine veya çok az yemesine sebep olur. Metabolizmanın dengesi de beraberinde bozulur" dedi.



Ekmek ve ekmek grubu tahıl ürünlerinin tüketilmesinde de dikkat edilmesi gereken notların olduğunu vurgulayan Tilekli, “En nihayetinde ihtiyacın üzerinde tüketildiğinde kilo yapması kaçınılmazdır. Ayrıca burada bahsettiğim ekmek, tam tahıllı ekmektir. Beyaz un ve beyaz unla yapılmış ekmek ve benzeri her ürün oldukça sağlıksızdır. Toplum olarak hamur işlerine olan yatkınlığımız yıldan yıla artan obeziteyle kendini göstermektedir. Yaşa ve yapılan egzersizlere göre ölçüsü ayarlanmalı ve kilo vermek isteseniz dahi asla diyetinizden tahıl ürünlerini çıkarmamalısınız. Diyet yaparken spor yapanların özellikle dikkat etmesi gereken bir konudur. Yeterli tahıl grubu tüketmediğiniz de kaybettiğiniz kilolar büyük ölçüde kas dokusundan olacaktır ki bu hiç istenmeyen bir durumdur. Kas kaybetmek güçsüzleşmenize, metabolizmanızın yavaşlamasına ve tekrar kilo almanıza sebep olacaktır. Kaliteli ve ölçüsünde tüketilen tahıllı gıdalar kaslarınızın beslenmesine yardımcı olacaktır. Beslenen kaslar da yağ yakmak için yeterli ortama kavuşacaktır. Mesleğimizin büyüklerinin sık sık tekrarladığı bir söz vardır; 'ekmek yemeyen kasını yer' bu söz kısa olarak durumu özetlemeye yetiyor aslında. Sonuç olarak, hem fizyolojik hem de psikolojik sağlığınız için tam tahıllı gıdalardan ve baklagillerden asla vazgeçmeyin" diye konuştu.

#diyet
#ekmeksiz diyet
#Diyetisyen Mustafa Tilekli
9 yıl önce