|

Elektrikli battaniye nasıl kullanılır?

Uzatma kablosu ve çoklu priz evde çok fazla elektronik eşya varsa oldukça yararlı oluyor. Ancak nasıl kullandığını bilinmeyen bu elektrikli aletler hata kaldırmıyor.Özellikle elektrikli battaniyeler çok kısa sürede ev yangınlarına neden oluyor. Uzmanlar uyarıyor: 15-20 dakika sonra kapatın!

Yeni Şafak
10:33 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 10:58 - 16/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Elektrikli battaniyeler bugüne kadar yüzlerce evin yanmasına birçok insanın da hayatını kaybetmesine neden oldu.
Elektrikli battaniyeler bugüne kadar yüzlerce evin yanmasına birçok insanın da hayatını kaybetmesine neden oldu.

Evde çok fazla elektronik cihaz varsa çoklu priz hayat kurtarıyor. Ancak nasıl kullanıldıklarını iyi bilmeniz gerekiyor. Dikkatli kullanmayan elektronik eşyalar ölüme bile neden olabiliyor. Tehlikeli olmaları nedeniyle The Umatila County Fire District bir uyarı yayınladı. Bunun önüne geçmek için evinizdeki elektrikli aletlerin voltajlarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Yangın en çok kış aylarında çıkıyor

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre ev yangınlarının çoğu kış aylarında gerçekleşiyor. Bu nedenle elektronik aletlerinin ne kadar enerji tükettiğini ve gerek çoklu prizlerin gerekse de uzatma kablolarının bu enerjinin ne kadarını kaldırabileceğinin incelenmesi şart. Evinde yangın alarmı bulunanların da alarmları kontrol ettirmeleri gerekiyor. Çıkan birçok yangında yangın alarmlarının çalışmadığı biliniyor.


Elektrikli battaniyenin zararlarından nasıl korunulur?

Elektrikli battaniye ile 15-20 dakika yatak ısıtıldıktan sonra, sadece düğmesini kapatmak yetmez, fişinden mutlaka çekilerek, elektrik ile bağlantısı kesilmesi gerekir.

Elektrikli battaniye, elektrik kaçağı sebebi ile, birkaç dakika içinde büyük bir yangın çıkarabilecek tek elektrikli alettir. Çünkü elyaf ve yün gibi maddeler son derce yanıcı maddelerdir. En ufak bir kıvılcım dahi, yatağın ve yorganın bir anda tutuşmasına neden olur. Bu yüzden, elektrikli battaniye fişe takılı iken evden birkaç dakikalığına bile ayrılmamak gerekir.

Altını ıslatan çocuklara dikkat

Elektrikli battaniye, özellikle yatağını ıslatan çocuklar için, çok tehlikelidir. Çocuklar yatağını ıslattığı zaman, en ufak bir kaçakta dahi, çok ciddi elektrik çarpmasına maruz kalabilirler. Anneler, ben sonra çekerim düşüncesi ile çocuklarını elektrikli battaniyenin fişi takılı iken kesinlikle yatırmaktan kaçınmalıdırlar.

#Yangın
#Üçlü priz
6 yıl önce