|

En güzeli Van Gölü

NASA’nın düzenlediği “Dünya Turnuvası” adlı çevrim içi fotoğraf yarışmasında, uzaydan çekilen Van Gölü fotoğrafı, birinci oldu. Van Gölü fotoğrafının, 32 rakibini geride bırakarak yarışı kazanması büyük sevinçle karşılandı.

00:00 - 14/04/2021 Çarşamba
Güncelleme: 01:36 - 14/04/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Yarışmaya katılan 32 fotoğraf için 930 binden fazla oy kullanıldığı kaydedildi.
Yarışmaya katılan 32 fotoğraf için 930 binden fazla oy kullanıldığı kaydedildi.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) düzenlediği çevrim içi fotoğraf yarışmasında, uzaydan çekilen Van Gölü fotoğrafı, birinci oldu.

  • Astronot Kate Rubins’in 12 Eylül 2016’da çektiği Van Gölü fotoğrafı ile Astronot Don Pettit tarafından 2012’de çekilen Amerika Kıtası üzerinde hareket halindeki yıldızların bulunduğu kare, 32 fotoğraf arasından finale kalmıştı.
    8 Mart’ta görücüye çıkan ve tamamı astronotlar tarafından çekilen 32 kare arasındaki rekabet “earthobservatory.nasa.gov/tournament-earth” internet sitesi üzerinden yapılan oylamalarla, dün ABD yerel saatiyle 12.00’de sona erdi.

930 BİN OY KULLANILDI

NASA Earth isimli web sayfasında bugün birinci seçildiği belirtilen Van Gölü fotoğrafı için finale kalmaya hak kazandığında,
“Sodalı gölün bu fotoğrafı, çeyrek finallerde oyların yüzde 94’ünü aldı ve finalde de aynısını yapmaya hazırlanıyor”
ifadesine yer verilmişti. Yarışmaya katılan 32 fotoğraf için 930 binden fazla oy kullanıldığı kaydedildi. NASA’nın resmi sitesinden yapılan açıklamada, “32 aday arasından birinciyi siz belirlediniz. Beş tur süren yarışmada 930 binden fazla oy kullanıldı.
Dünya Turnuvası 2021’in birincisi, Van Gölü’nün fotoğrafı oldu. Görüntü, okuyucular tarafından Şubat 2021’de önerildi. Tranquility braketinde #8 tohum olarak yerleştirildi.
Astronot Kate Rubins tarafından Eylül 2016’da çekilen fotoğraf, dünyanın en büyük sodalı göllerinden birinin bir bölümünü gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

BÜYÜK YANKI BULDU

  • Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli değerlerinden biri olan ve bozulmamış doğasıyla insanları cezbeden Van Gölü’nün, uluslararası bir yarışmada gündeme gelmesi büyük yankı bulmuştu.
    Finale kalan Van Gölü fotoğrafı için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başta olmak üzere, bir çok kamu kuruluşu ve sivil toplum örgütü de destek çağrısı yapmıştı. NASA astronotunun uzaydan çektiği fotoğrafta Erciş Körfezi’ndeki akıntıları çok net bir şekilde görebiliyor.
    Uzaydan bakıldığında başka hiçbir gölde görmenin mümkün olmadığı bu akıntı izleri sudaki soda miktarının bol olmasından kaynaklanırken, oluşan beyazlık görsel bir şölene dönüşüyor.
#NASA
#Van Gölü
#Astronot Don Pettit
#Oylama
3 yıl önce