|

Engelli genç kızın eğitim azmi

İlkokul, ortaokul ve lise eğitimi tamamlayan yüzde 85 bedensel engelli Tuğba Aktemur İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Coğrafya bölümünü kazandı. 25 yıldır sağlık sorunları yaşamasına rağmen eğitim öğretim hayatına devam etmekten vazgeçmedi.

Yeni Şafak ve
10:07 - 29/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:27 - 1/11/2016 Salı
Yeni Şafak
Okul hayatının yanı sıra bir çok kişisel gelişim programlarına katıldı.
Okul hayatının yanı sıra bir çok kişisel gelişim programlarına katıldı.

İlkokulu bedensel engelliler okulundan okuyan, ortaokul ve lise eğitimini tamamlayan Tuğba Aktemu, İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Coğrafya bölümünü kazandı. Yüzde 85 bedensel engelli Tuğba Aktemur, azmi ile örnek oluyor.



İstanbul Ümraniye'de oturan Tuğba Aktemur, 25 yıldır sağlık sorunları yaşamasına rağmen eğitim öğretim hayatına devam etmekten v

azgeçmedi.



Çocukluk yıllarını arkadaşları ile özgürce oynayamayan, ilaç kullanmadan yaşayamayan, annesiz hiçbir yere gidemeyen Aktemur; yüzde 63 görme problemi yaşamasına rağmen eğitim hayatına devam ediyor. Okul hayatının yanı sıra kendini geliştirmek için Bilgisayar programcılığı diksiyon kursu ve benzeri bir çok kişisel gelişim programlarına katılan Tuğba Aktemur engelli oluşunun kariyerine geleceğine engel olmadığını insanlara anlatıyor.



''Okumadan mutlu bir geleceğimin olacağına inanmıyorum''


Aktemur; Yenişafak.com'a yaptığı açıklamada Okumadan mutlu bir geleceğinin olacağına inanmadığını dile getirerek ''Her gün düzenli ders çalışıyorum sağlık engelimden dolay kalemi uzun süre kullanamıyorum o yüzden sadece okuyarak ve ezberleyerek ders çalışıyorum. Bu durum benim ders çalışma hevesimi kırmıyor. Zor olsa da sınavlardan geçer not aldığım zaman mutlu oluyorum'' dedi.



Sağlıklı olan arkadaşları ile okurken, arkadaşlarının kendisine engelli olduğunu hissettirmediklerini, öğretmenlerinin ailesinin desteğinin her zaman hissettiğini söyledi. Okulda şiir okuma gibi çeşitli sosyal aktivitelere katıldığını belirten Aktemur ''Atilla İlhan'ın Ağlasam sesimi duyar mısın mısralarıyla başlayan şiiri okumayı çok seviyorum. Genelde çevremde bazen okuma, zaten sağlık problemin var yapamazsın, gibi cümlelerle karşılaşıyorum. Bu durum aksine beni daha da cesaretlediriyor, azmimi arttırıyor'' ifadelerini kullandı.



''Benim arkadaşlarım kitaplardır''


Sağlığı sebebi ile arkadaşları ile çok fazla vakit geçiremediğini vurgulayan Aktemur,''Benim arkadaşlarım kitaplardır. Kitabın olduğu her yerde olmak istiyorum. Dışarıda olmaktan hiç vazgeçmedim. Kişisel gelişim dersleri aldım. Diksiyon ,Çağrı Merkezi eğitim kursundan sertifikalar aldım. Hedefim Coğrafya öğretmeni olmak. Engelli olmak hayata engel değildir. Engelli arkadaşlarım engellisiniz diye hayata küsmeyin, engelli olduğunuz için kendinizi eve kapatmayın, dışarıda yapılacak çok şey var, hayata topluluğa karışın'' diye konuştu.



''Bilmediğimiz şeyleri Tuğba'dan öğreniyoruz''


Kızı bir yaşındayken çok fazla serum alması sonucu yüzde 85 bedensel, yüzde 63 ise görme engelli olduğunu aktaran anne Yasemin Aktemur ''Tuğba çok hırslı azimli okumayı çok seviyor bir şeyi yapacağım dediği zaman kesinlikle yapıyor bende, bir anne olarak onun hep yanındayım, isteklerini yerine getiriyorum. Bazen bilmediğimiz tarihsel olayları haberleri bize anlatıyor. Bilmediğimiz şeyleri Tuğba'dan öğreniyoruz'' şeklinde konuştu.




#engelli
#eğitim
#Tuğba Aktemur
7 yıl önce