|

Engelli kadınlardan engelsiz haber ağı

Türkiye'nin farklı yerlerinden 60 engelli kadının muhabirlik yaptığı "Engelsiz Kadın Haber Ağı", okuyucuların sorunlara engellilerin gözünden bakmasına imkan sağlıyor. Sadece haber üretimi yapmadıklarını söyleyen projenin eğitim danışmanı ve gazeteci Selen Doğan, "Röportajlar yapılıyor, dış basında engelli kadınları ilgilendiren haberler çevrilerek sitemizde yayınlıyorlar" dedi.

Yeni Şafak
10:21 - 9/09/2018 Pazar
Güncelleme: 10:28 - 9/09/2018 Pazar
AA
Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Engelsiz Kadın Haber Ağı, mart ayında yayına başladı.
Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Engelsiz Kadın Haber Ağı, mart ayında yayına başladı.

Altı Nokta Körler Derneğince hayata geçirilen proje kapsamında, medya okuryazarlığı eğitimi alan 60 engelli kadın, İsveç Başkonsolosluğunun desteğiyle oluşturulan "Engelsiz Kadın Haber Ağı" üzerinden talep, beklenti ve sorunlarını yaptıkları haberlerle kamuoyuna duyurmaya başladı. Projenin eğitim danışmanı ve gazeteci Selen Doğan, engelli kadınların medyadaki temsilini güçlendirmek amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

Türkiye'de bir ilk

Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek engelli bireylere haberin mutfağında yer verdiklerini anlatan Doğan, mart ayında yayına başlayan platformda şimdiye kadar 80 haber yayımlandığını bildirdi. Engelli kadınların özgün içerikli habercilik çalışması yaptıklarını dile getiren Doğan, şöyle konuştu:

"Gazetecilik deneyimi olmayan kadınlar, ağımızın içinde kendi habercilik biçimimize dair atölye eğitimleri aldı. Bu işi gönüllü yapıyorlar. Böyle baktığımız zaman onların ürettiği özgün haberlerin sayısı son derece değerli. Sadece haber üretmiyorlar, röportajlar yapıyorlar, dış basında engelli kadınları ilgilendiren haberleri çevirerek sitemizde yayınlıyorlar. Şu anda engelsiz kadın haber ağında farklı engel gruplarından 60 gönüllü kadın muhabirimiz çalışmaktadır. Ankara, İstanbul, Gaziantep, Eskişehir ve Mersin'den muhabirlerimiz bulunuyor. Amacımız ülkenin her yerinden kadınların bu ağa haber yaparak katılmasını sağlamak."

Eğitimler veriliyor

Haber ağında çalışan gönüllülere profesyonel gazetecilik yolunda ilerlemeleri için eğitim verdiklerini anlatan Doğan, "Kadınların medya okuryazarlığı becerilerini geliştirmek için eğitimler gerçekleştirdik. Bu eğitimleri ara ara onların ihtiyaçları ve taleplerine göre düzenledik. Bu eğitimlerde birlikte haber toplama ve yazmayı öğrendik" dedi.

Engelsiz kadın haber ağını "kadın dayanışması" olarak tanımlayan Doğan, "Burada biri haber yazıyor, biri düzeltiyor, biri fotoğraf çekiyor, biri haberi siteye koyuyor. Bu kadınlar işin her aşamasında birbirleri ile hem dayanışıyor hem de diyalog içinde oluyorlar. Bu yönü ile de çok değerli bir çalışma ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

#Altı Nokta Körler Derneği
#Engelli kadınlar
#Engelsiz Kadın Haber Ağı
#İsveç Başkonsolosluğu
#Selen Doğan
#Şule Sepin
#Türkiye Körler Federasyonu
6 yıl önce