|

Ertuğrul Gazi kimdir?

Osmanlı Devleti kurucusu Osman Bey'in babası olan Ertuğrul Gazi 1188 yılında doğdu, Selçuklulara bağlı bir uç beyi olarak kalan Ertuğrul Gazi, Anadolu'nun dört bir yanından gelen derviş ve alimleri sancağı altında topladı. Bizans Tekfurlarına karşı göstermiş olduğu başarısı ile "Gazi" ünvanını alarak 1281 yılında 93 yaşında Bilecik, Sögüt ilçesinde vefat etti.

Yeni Şafak
15:46 - 26/01/2018 Cuma
Güncelleme: 16:33 - 26/01/2018 Cuma
Diğer
Ertuğrul Gazi, oğlu Osman Bey’e tecrübeli kumandalar bırakmakla beraber küçük bir beylik ve fethe müsait bir ortam hazırlamıştır.
Ertuğrul Gazi, oğlu Osman Bey’e tecrübeli kumandalar bırakmakla beraber küçük bir beylik ve fethe müsait bir ortam hazırlamıştır.

Karacahisar'ı ele geçiren Ertuğrul Gazi, Söğüt üzerine yürüdü ve burayı fethetti. Söğüt'ü yurt olarak tutan Ertuğrul Gazi, Bizans sınırlarına saldırılar düzenlediği gibi dostluk ilişkileri de geliştirdi.

Ertuğrul Gazi kimdir?

Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Bey'in babası olan Ertuğrul Gazi, 1188 yılında doğmuş, babası Süleyman Şah annesi Hayme Hatun’dur. Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyuna mensup olan Ertuğrul Gazi, Osmanlı Devleti kurucusu Osman Bey’in babasıdır. 9. asırda Ertuğrul Gazi’nin ataları Moğol istilası üzerine Buhara ve Semerkant (Özbekistan) üzerinden Horosan (Türkmenistan) bölgesine yerleştiler.

Ertuğrul Gazi, oğlu Osman Bey’e tecrübeli kumandalar bırakmakla beraber küçük bir beylik ve fethe müsait bir ortam hazırlamıştır.

Süleyman Şah’ın dört oğlundan biri olan Ertuğrul Gazi, annesi Hayma Ana ve küçük kardeşi Dündar Bey ile beraber 444 çadırlık efradıyla beraber Sürmeliçukur yöresine yerleştiler. Bir müddet sonra batıya doğru gittiler.


Karacahisar ve Söğüt’ü fetheden Ertuğrul Gazi, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kendisine verdiği Söğüt ve çevresine yerleşti.

Ertuğrul Gazi, Selçuklu Devleti’nin kuzeybatı uç sınırlarını en iyi şekilde koruyup, asayiş temin etti. Ertuğrul Gazi, komşu Bizans tekfurlarına karşı kazandığı zaferlerden dolayı “Gazi” ünvanı aldı.

Anadolu’daki Türk Beylikleri Selçuklu’dan ayrılırken, Ertuğrul Gazi vefakârlık göstermiş ve Selçuklular’a bağlı bir uç bey olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Ertuğrul Gazi’nin bu vefakârlığının neticesinde Anadolu’nun dört bir tarafından gelen gazilerin, dervişlerin, âlimlerin, diğer yörelerdeki Türkmenlerin onun sancağı altında toplanmasına sebep olmuştur.

Ertuğrul Gazi, Halime Hatun ile evlendi. Gazi Sarı­Batı Savcı Bey (vefâtı: 1288), Gündüz Alp (vefâtı: 1306), ve Osman Bey (1258­1326) adlarında üç oğlu oldu.


Ertuğrul Gazi, 1281 yılında 93 yaşında Bilecik, Sögüt ilçesinde vefat etmiştir. Sögüt ilçesi'nde her yıl Ertuğrul Gazi'yi anma törenleri yapılmaktadır.

Ertuğrul Gâzinin ölümünden sonra, küçük oğlu Osmân Gâzi, kabîlesinin reisi oldu. Osman Bey’in de başarısı ile Osmanlı Devleti tam altı asır yaşadı.

  • Gayemiz Allah'dır
  • Önderimiz Rasulullah'tır
  • Düsturumuz KUR'AN'dır.
  • Ertuğrul Gazi

#Osman Bey
#Ertuğrul Gazi
#Osmanlı Devleti
6 yıl önce