|

Eserler tanıtıldı

Gaziantep'te Türkiye ile İtalyanın ortak projesi olan Karkamış Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler tanıtıldı.

Yeni Şafak
18:05 - 15/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 16:09 - 15/11/2014 Cumartesi
DHA
Zeugma Mozaik Müzesi'nde düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Ünal, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Karkamış Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti ve ilgililer katıldı.

Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamışta çıkarılan eserlerin tarihi açıdan çok önemli bir hazine olduğunu söyledi. Eserlerin, insanlık tarihinin kültür mirasının karanlık noktalarını aydınlatacağını kaydeden Şahin, "O kadar önemli bir dönemin aydınlığa çıkması Gaziantep için değil, Türkiye için değil, bölge için değil, dünya tarihi ve dünya tarihçileri için çok önemli. Çünkü insanlık tarihi kadar çok önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. Akdeniz ve Mezopotamya dediğimiz Dicle ve Fırat bütün tarih boyunca insanlık var olduğu sürece dünyanın en zengin uygarlıklarına ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla bu bölgenin üzerimizde çok büyük bir emaneti ve sorumluluğu var. Aslında biraz da geç kaldık. Harabe bir yer dönüp de bu eserlerin üzerine hiç bakmadık. Vakıf medeniyetimizin gereğini yapmadık. İngilizler 19'uncu Yüzyılda buraya gelmiş. 1'inci Dünya Savaşında İngilizler buraya gelip bu eserlerin bir kısmını bugün kendi müzelerinde sergileme cesareti ve açığı bulmuşlar. Bu onlar için ne anlama geliyorsa bizim için de aslında çok ciddi bir ders anlamına geliyor" dedi.

Karkamış Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti ise kazı alanında çıkartılan tarihi eserlerle ilgili bilgi verdi. Marchetti şöyle konuştu:

"Kazdığımız en önemli bina yaklaşık M.Ö. 900de inşa edilmiş olan Katuwanın Sarayı'dır. Yüksek bir platform üzerine yapılmış olan saray büyük heykelli levhalarla süslenmiş. Büyük binanın içerisinde yürütülen kazılarda 2 ana yerleşim evresi tespit ettik. M.Ö. 900e tarihlediğimiz evreden ceylan taşıyanların betimlediği 5 ortostat bulunmuştur. Ortostatlar şimdiye kadar bulunan yeni Hitit kabartmaları gibi dışarıda değil sarayın bir odasının içinde yer alması Asurların sadece mimari dekorasyon fikrini değil iç odaları da dekore etme fikrini Karkamıştan aldıklarını kanıtlamaktadır. Asurda en erken duvar kabartmaları M.Ö. 870 tarihlenmektedir."

Konuşmaların ardından Zeugma Mozaik Müzesi gezildi.


 
#Zeugma Mozaik Müzesi
#Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Ünal
#AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer
#Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin
#Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu
#Karkamış Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti
9 yıl önce