|

"Gabra" Cannes'a davet edildi

Yönetmenliği Hakkı Görgülü'nün üstlendiği, Türkiye'ye sığınan Suriyeli kızın hayat mücadelesini anlatan "Gabra", Cannes Film Festivali'nin kısa film bölümünde gösterilmek üzere "Cannes Short Film Corner"a davet edildi.

Yeni Şafak
15:31 - 10/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 13:31 - 10/03/2016 Perşembe
AA

Suriye'deki savaşta tüm ailesini kaybeden ve Türkiye'ye sığınan bir kızın hayat mücadelesini anlatan, 2015 yılında "Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali" yarışmasında senaryo birinciliği ödülü alan "Gabra", 2016 Cannes Film Festivali'nin binlerce kısa filmin başvurduğu "Cannes Short Film Corner" bölümünde gösterilecek.



Yapımcılığını My Elit Yapım'ın üstlendiği filmin festival koordinatörü Eda Sürmeli, sinemanın toplumların sosyolojik yapısını doğrudan etkilediğini belirterek,"Kısa film eleştirisel bir bakış açısının sinemaya aktarımıdır. Dünya sinemasında son yıllarda yapılan eserler ile önemi daha da anlaşılan kısa filmlerde, bir hikaye doğru ve anlaşılır şekilde kurgulanır ise etkili bir biçimde seyirciye aktarılarak, farkındalık uyandırmaktadır" diye konuştu.



"Savaşta yalnız ve çaresiz bırakılmış tüm kadınlar adına"


Sürmeli, "Gabra" filminin profesyonel bir set ve ekiple çekildiğini aktararak, şöyle konuştu:



"Film, bize senaryo olarak geldiğinde hepimiz gözyaşlarımızı tutamamıştık. Çünkü çok gerçekti, her gün sokakta, trafikte veya herhangi bir yerde gördüğümüz Suriyeli bir genç kızın yüzündeki ifadeleri okuyorduk. Belki de kurgulandığını bildiğimiz ama gerçekte var olan bir hikayeyi çekiyorduk. Jüri elemesinden geçtikten sonra bu filmi tüm 'Gabra'lar için bir farkındalık uyandırmak adına beyaz perdeye taşımak bizim için bambaşka bir duygu oldu. Savaş düzleminde olan dünyada birçok 'Gabra' var ama hepsinin elinden tutacak bir 'İsmail' amcası yok."



Filmin "Savaşta yalnız ve çaresiz bırakılmış tüm kadınlar adına" çekildiğini ifade eden Sürmeli, çalışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından desteklendiğini söyledi.



Film hakkında


Senaryosunu Batuhan Arıcıoğlu'nun yazdığı film, Suriye'deki savaşta bütün ailesini kaybeden "Gabra"nın, Türkiye'ye sığınarak verdiği hayat mücadelesini konu alıyor. Bir mezar bekçisi olan İsmail'in, Azerbaycanlı sufi Yahya Şirvani'nin öğretisiyle hayatında düstur edindiği iyiliği ve sevgiyi aktarması Gabra'yı hayata tutunduruyor.



Yapımcılığını ve proje koordinatörlüğünü Eda Sürmeli'nin üstlendiği filmde İsmail karekterini Bülent Ergün, Gabra'yı ise Tutku Karaca canlandırıyor.

#Corner 2016
#Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali
8 yıl önce