|

Gemuhluoğlu varsa savaş yok

Bir neslin yetişmesinde pay sahibi olan Fethi Gemuhluoğlu’nun dostluk felsefesinden yola çıkan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde Yaşam Boyu Dostluk ödülü Reis Çelik’e takdim edilecek. Çelik, Ruhi Su’nun ağzından Gemuhluoğlu’nu anlattı: “Gemuhluoğlu gibi dostlarınız olursa dünyada savaş kalmaz.”

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 4/12/2018 Salı
Güncelleme: 02:47 - 4/12/2018 Salı
Yeni Şafak
Fethi Gemuhluoğlu
Fethi Gemuhluoğlu

Gönül insanı yazar Fethi Gemuhluoğlu’nun “İnsana dost olmak, fikre dost olmak, coğrafyaya dost olmak, tarihe dost olmak” felsefesinden yola çıkan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali tanıtım toplantısı düzenlendi. Festivalde Yaşam Boyu Dostluk Ödülü’ne layık görülen yönetmen Reis Çelik’in anlattıkları, Gemuhluoğlu ile Ruhi Su’nun dostluğunu gözler önüne serdi.


70’li yıllarda Ruhi Su’nun kurduğu Dostlar Korosu’nda yer aldığını belirten Çelik, şunları söyledi: “Şimdiki Lütfü Kırdar’ın olduğu yerde İşçi Partisi’nin düzenlediği bir gece organize edilecekti. Dostlar Korosu’nun da katılacağı bu etkinliğin izinleri bir türlü alınamamıştı. Bunu Ruhi Hoca’ya anlattılar ve o da, ‘Gemuhluoğlu’na selamımı söyleyin, o halleder’ dedi ve oldu iş. Sonra her sıkıntıda aramızda kullandığımız bir deyim haline geldi, ‘Gemuhluoğlu’na gidelim’ sözü. Ancak Gemuhluoğlu kimdir, bilmiyoruz. Bir gün Küçükçekmece’de oynanacak oyunumuz öncesi mekan sahibi anlaşmayı iptal etti. Ben de Gemuhluoğlu’na gitmeye karar verdim. Onu İşçi Partili solculardan biri olarak biliyorum. Gittim, olgun ve yumuşak şekilde karşıladı beni. Tarih müzesini andıran odasında Osmanlı’dan kalma parçalar vardı. Konuşmalarına da bakınca Gemuhluoğlu’nun aslında İslamcı, dindar bir yanı olduğunu gördüm. Ruhi Su’ya gidip ‘Hocam biz bu Gemuhluoğlu’nu solcu biliyorduk meğer sağcıymış’ dedim. O da ‘Gemuhluoğlu gibi dostlarınız olursa dünyada savaş kalmaz’ dedi. Herhangi bir fikri önde tutarak insanlar dost olamaz. Onun gibi isimler olsa bugünkü çatışmalar yaşanmazdı.” Gemuhluoğlu’na teşekkür ziyaretinde bulunan Dostlar Korosu ekibi ondan şu öğüdü dinlemişler: “Dost, Ruhi Su kadar türküsünü içten ve yüreğinden söyleyen insandır. O bir ilahiyi de siyasal sözleri de aynı duygularla söyleyen insandır. Bugünlerin gelip geçici rüzgârlarına aldanmayın, geriye kalan yalnızca dost olandır.”

800 FİLM BAŞVURDU

Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İBB destekleri ile Balkon Film tarafından düzenlenen festivale 800 film başvurdu. Gösterimler 14-15-16 Aralık’ta yapılacak.


Emektarlara dostluk ödülü

Dostluğu yüceltmeye çalıştıklarını belirten Festival Direktörü Faysal Soysal “Bu toprakların mayasından hareketle başka milletlere söyleyeceklerimiz var. Sokağımızdan başlayıp başka kıtalara kadar dostluk elimizi uzattık” dedi. Festivalde Reis Çelik’in yanı sıra Biket İlhan ve Süleyman Turan’ da Yaşam Boyu Dostluk Ödülü takdim edilecek. Festivalde 17 film yarışacak. Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lütfü Şen ise “Medeniyetimizin bu çağdaki dilini bulmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

#Fethi Gemuhluoğlu
#Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’
5 yıl önce