|

Görmeyen gözleriyle iyilik peşinde

Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediği 5. Uluslararası İyilik Ödülünü alan görme engelli Huzeyfe Aydın, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tam burslu olarak eğitim görüyor. Kendi başarısı ile yetinmeyen Aydın’ın bu ödüle layık görülmesinin bir sebebi de görme engelli olan arkadaşları için 12. sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirerek ücretsiz dağıtıyor. Aldığı ödülün üzerindeki sorumluluğu arttırdığını belirten Aydın, “Herkesin kendi elindeki farklı imkanları istediğinde ne denli faydalı kullanabildiğini gösteren önemli örneklerle birlikte olmak bana mutluluk verdi” dedi.

Fatma Çelik
11:53 - 15/03/2019 Cuma
Güncelleme: 12:05 - 15/03/2019 Cuma
Yeni Şafak
Huzeyfe Aydın
Huzeyfe Aydın

Doğuştan görme engelli 19 yaşındaki Huzeyfe Aydın, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne tam burslu olarak girdi. Aydın, üniversiteye başlar başlamaz görme engelli olan arkadaşları için 12. sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirdi. Huzeyfe, şimdi bu kitabı kendisine ulaşan görme engelli arkadaşlarına ücretsiz dağıtıyor.

2017 Lisans Yerleştirme Sınavı sonucunda YGS-4 türünün Türkiye 6'ncısı olan Aydın, daha önce de
’a konuşup başarı ve iyilik hikayesini anlatmıştı. Bu haberin üzerinden bir yıl geçti ve Aydın, Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediği 5. Uluslararası İyilik Ödülünü aldı. Biz de yenisafak.com olarak Aydın ile bu sefer ödülünü konuştuk. Aldığı ödülün üzerindeki sorumluluğu arttırdığını belirten Aydın,
“Herkesin kendi elindeki farklı imkanları istediğinde ne denli faydalı kullanabildiğini gösteren önemli örneklerle birlikte olmak bana mutluluk verdi
” dedi.
Dünyanın farklı yerlerinde ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatan insanlarla aynı platformda yer almaktan dolayı neler hissettin?

Öncelikle bu ödül ile beni ve çalışmamızda emeği geçen herkesi onurlandırdıkları için Türkiye Diyanet Vakfı yetkililerine teşekkür ediyorum. Ödül alan diğer iyilik hikayelerini ve bu iyilik sahiplerinin yol açıcı bakış açılarını öğrenmekten gerçekten büyük mutluluk duydum. Herkesin kendi elindeki farklı imkanları istediğinde ne denli faydalı kullanabildiğini gösteren önemli örneklerle birlikte olmak bana mutluluk verdiği kadar üzerimdeki sorumluluğu da son derece arttırdı. Zira bu hikayeleri öğrenmemle birlikte artık örnek alabileceğim kişi ve hikaye sayısı artmış oldu. Ulaşabildiğim örnek sayısındaki artış da benim bu bilgi ve tecrübeyi güzel bir şekilde kullanmam sorumluluğunu bana getirmiş oldu. Sonuçta bunca büyük iyiliklerin nasıl yapıldığını öğrenmiş oldum.


İYİLİĞE GİDEN YOLUN BİR PARÇASINI TAMAMLAYABİLİRİZ

Bununla birlikte, iyilik yapmada başarı sağlayan, çevrelerinde hayra giden büyük değişim yolları açan kahramanlarla aynı ortamı paylaşmamın ve onlarla birlikte anılmamın benim için büyük bir onur olduğunu söyleyebilirim. Umarım farklı iyilik hikayelerinden her birimiz çeşitli dersler çıkartabilir ve iyiliğe giden yolun bir parçasını tamamlayabiliriz.

Sen zorluklar içinde eğitim alarak burslu olarak üniversiteyi kazandın ve senin gibi aynı kaderi paylaşanlara faydan olması için ücretsiz olarak hazırladığın kitapları isteyenlere iletiyorsun. Bireysel bir çalışmanın böyle sonuçlanmasından dolayı ne düşünüyorsun?

Çalışmamız aslında çevremdeki bir grup tanıdığımın destekleriyle oluşan bir gönüllülük projesiydi. Gerek maddi gerek de insani kaynakları en verimli kullanacak şekilde, kendi imkanlarımızla çalışmamızı tamamlamak amacıyla projemize başladık.

Bazı kurum ve kuruluşların, görme engellilere ulaşmamızda emeği olan tanıdıklarımızın ve basının desteği ile istediğimiz hedef kitleye ulaştık ve hazırladığımız kitabı kendilerine ilettik.

  • Bir müddet sonra farklı vesileler ile kullanıcılardan geri dönüşler alma fırsatı bulduk. Burada onların mutluluklarını öğrendiğimizde çalışmamızın şimdilik sonlandığını düşünüyorduk, içimizde hedefimize ulaşarak görme engellileri mutlu edebilmemizin huzuru vardı. Bu sürecin devamında beklenmedik bir anda gelen bir telefon ile 5. Uluslararası İyilik Ödülleri’ne aday gösterildiğimizi öğrendim. Görme engelli öğrencilerin mutluluğunu gördüğümüzde yaşadığımız mutluluğu bu sefer Türkiye Diyanet Vakfı gibi bir vakıf tarafından ödüllendirilerek yaşadık. Çok geniş olmayan bir grupla ve kısıtlı imkanlardan yararlanarak yaptığımız çalışmamız, çok geniş etki uyandıran ve manevi etkisinin üzerimizde çok büyük olduğu bir ödül ile bize mutluluk yaşatmıştı. Az ya da çok emeği olan herkesi duyduğu anda şaşırtan, sevindiren ve gururlandıran bir ödül oldu bu anlamda.

İYİLİK YAPMAYA SORUMLULUĞU HAYAT BOYU ÜZERİMİZDE OLACAK

Uluslararası İyilik Ödülleri için sana nasıl ulaştılar. Binlerce hikaye arasından nasıl seçildiğine dair bir fikrin var mı?

Birçok iyilik hikayesinin sivil toplum kuruluşları, farklı kurum ve kuruluşlar ve medya aracılığıyla toplanarak incelendiğini biliyorum. Bu konuda bildiğim en önemli şey ödül töreni öncesinden ziyade sonrasına aittir. O da bizi onurlandıran bu ödüle layık olacak şekilde iyilikler yapmaya devam etme sorumluluğumuzun hayat boyu üzerimizde olacağıdır.

Bir yıl önce bir araya gelmiştik seninle. O günden bu yana ne gibi değişiklikler oldu hayatında? Kitap isteklerinde artış oldu mu?

Çalışmamızın son aşamasında sizinle yaptığımız görüşmelerin büyük katkısı olduğunu belirtebilirim. Belki bu görüşmelerin birçok katkısı olmuştur ancak ben burada en öne çıkan iki değişimden bahsetmem gerektiğini düşünüyorum. İlk olarak, yapılan haberler sayesinde çalışmamızdan yeni haberdar olan bazı öğrenciler bize ulaştılar ve bu sayede kendilerine kitabı iletme imkanı bulduk. Yapılan görüşmelerin ikinci katkısı ise bu kitabın dağıtımı haricinde yeni kişilerle tanışma imkanı sağlamasıdır. Bu haberler sayesinde bize ulaşan farklı öğrenci, veli, öğretmen ve alan uzmanları ile görüşme, bu sayede gerek Arapça eğitimi gerekse de farklı konularda fikir alışverişi yapma imkanı bulduk. Bu sayede karşılıklı olarak yardımlaştık, çalışmalarımızda birbirimize destek olmaya çalıştık. Bu nedenle özellikle de bu iki konudaki destekleriniz sebebiyle sizlere teşekkür etmek isterim.

  • YENİ ÇALIŞMALAR YOLDA
  • Bundan sonra neler yapmak istiyorsun?
  • İlerisi için yaptığımız yine farklı planlarımız bulunuyor. Bunların bir kısmı şu an plan aşamasında, bir kısmına dair çalışmalar da yürütülmek üzere hazır bekliyor. Ancak yapacağımız çalışmalarımızda artık daha hızlı, daha pratik ve daha verimli sonuçlar almamız gerektiğini biliyoruz. Zira eskiden bu çalışmaları faydalı olabilmek adına yapıyorduk, artık bu çalışmalardaki ilk amacımız yine insanlara faydalı olmak ve sorunların çözümüne katkıda bulunmak olacak ancak başka bir önemli amacımız da Uluslararası İyilik Ödülü’ne yaraşır projelerle insanlığa katkı sunmak olacak. Umarım bu hedeflerimize ulaşacak çalışmalarımız daima sürer, bu sayede karşılıklı olarak gönüllerden gönüllere ulaşan iyiliklerle buluşma imkanına kavuşmuş oluruz.

#Huzeyfe Aydın
#İyilik Ödülleri
#Türkiye Diyanet Vakfı
5 yıl önce