|

Halaylı koyun kırkma şenliği

Sokağa çıkma yasağının kısmi zamanlı kaldırıldığı Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, koyunları halay ve türküler eşliğinde kırkıyor. Koyunlardan elde edilen yünler, yorgan yapmada ya da genç kızların çeyiz ihtiyacı için kullanılıyor.

Yeni Şafak
12:24 - 20/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 09:33 - 20/08/2016 Cumartesi
AA
Hakkari'de koyunlar halay eşliğinde kırkılıyor.
Hakkari'de koyunlar halay eşliğinde kırkılıyor.

Sokağa çıkma yasağının kısmi zamanlı kaldırıldığı Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde koyunlar halay ve türküler eşliğinde şenlikle kırkılıyor.



Bölgenin önemli hayvancılık merkezlerinden Yüksekova ilçesinde koyunların temizlenmesi, serinlemesi ve besicilikten elde edilen gelirin artırılması için yapılan kırkma şenliği, renkli görüntülere sahne oluyor.



İlçeye 27 kilometre uzaklıktaki Karadağ köyünde besiciler, koyun kırkma şenliği için suyun olduğu alanlarda aileleriyle çadırlar kurdu.



Şenlik havasında geçen etkinlikte yaklaşık 40 aileye ait yüzlerce koyun yıkandıktan sonra ayakları iple bağlanarak büyük bir özenle kırpıldı. Elde edilen koyun yünü yorgan yapmada ya da genç kızların çeyiz ihtiyacı için kullanılıyor.



Yörede "Bexbır" olarak adlandırılan koyun kırkma işlemi, Kürtçe türküler eşliğinde çekilen halaylarla akşam saatlerine kadar sürüyor.








"Mangal yakıyoruz, halaylar çekiyoruz"


Besicilerden Behçet Düzen, şenliği en az senede bir defa düzenlediklerini söyledi.



Köyde yaklaşık 40 hane olduğunu aktaran Düzen, "Biz köylüler koyunları kırkacağımız alanda ailelerimizle çadırlar kuruyoruz. Bazı aileler on, bazıları kırk ya da elli koyun kırkıyor. Elde edilen koyun yününü kimisi satıyor kimisi ihtiyacı için kullanıyor. Şenliklerimiz çok güzel geçiyor. Mangal yakıyoruz, halaylar çekiyoruz. Her sene bu organizasyonu yapıyoruz." dedi.



Yakınları tarafından şenliğe davet edilen Abdullah Düzen ise köylülerin koyunlarını yıkadıktan sonra toplu şekilde kırptığını belirtti.



Eylül ayına kadar sürüyor


Şenliğin her sene bu vakitlerde düzenlendiğini anlatan Düzen, "Bu etkinlik gelenek haline gelmiş. Uzun yıllardır düzenleniyor. Biz de davet edildik. Moral motivasyon açısından iyi oluyor. Çocuk, genç, yaşlı herkes geliyor." diye konuştu.



Van'dan koyun kırkma şenliği için Yüksekova'daki akrabalarının yanına geldiğini belirten Nedime Erez de çocukları ve akrabalarıyla güzel vakit geçirdiğini dile getirdi.



Yüksekova'da yazın başlayan koyun kırkma şenlikleri, farklı köylerde eylül ayının ilk haftasına kadar sürüyor.












#halay
#Koyun kırpma şenliği
#Yüksekova
8 yıl önce