|

Hat sanatları medresede yaşayacak

İBB, Fatih’te bulunan Hattat Kazasker Mustafa Rakım Efendi Türbesi ve Medresesi’ni aslına uygun şekilde restore ediyor. İstanbul’daki tek hattat türbesinin yanında bulunan medrese, restorasyondan sonra “Hat Sanatları Merkezi” olarak yaşatılacak.

Yeni Şafak
04:00 - 10/09/2018 الإثنين
Güncelleme: 23:18 - 9/09/2018 الأحد
Yeni Şafak
Hattat Rakım Efendi, padişah tuğralarının büyük ustası, Osmanlı tuğralarına son şeklini veren kişi ve Sultan II. Mahmud’un hat hocası olarak biliniyor. Rakım Efendi, hattın inkılapçısı ve Batılıların 'Türklerin Picassosu' olarak isimlendiriliyor.
Hattat Rakım Efendi, padişah tuğralarının büyük ustası, Osmanlı tuğralarına son şeklini veren kişi ve Sultan II. Mahmud’un hat hocası olarak biliniyor. Rakım Efendi, hattın inkılapçısı ve Batılıların 'Türklerin Picassosu' olarak isimlendiriliyor.

Fatih'teki Hattat Kazasker Mustafa Rakım Efendi Türbe ve Medresesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restore ediliyor. İBB, türbenin restorasyonu büyük oranda tamamladı, medresenin ihya çalışmaları ise devam ediyor. Çalışmaların sona ermesinin ardından mekan, "Hat Sanatları Merkezi" olarak hizmet verecek.

2018'TE BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR

Birinci Grup Tescilli Anıt Eser niteliğindeki türbe ve medresenin ilgili kurullardan restorasyon onayı alındıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında, Rölöve Anıtlar Müdürlüğü’nün onaylı projesi doğrultusunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü'nce yeniden ihya işlemleri sürdürülüyor. Rakım Efendi Türbesi tamiratıo kapsamında, kurul onaylı projeye uygun olarak tamamlanma aşamasına getirildi. Rakım Efendi Medresesi'nin tamiratı çerçevesinde ise tümüyle yıkılmış, yok olmuş, ya da çok harap durumda olan bir tarihi eserin, elde bulunan belgelere dayanılarak yeniden yapılması çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık maliyeti 3 milyon 160 bin lira olan türbe ve medresenin ihya çalışmalarının 2018'in sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. İnşaat işlemleri bittikten sonra iç bahçe, idare odası, 3 atölye, 6 sergi odası ve depo ile Hattat Mustafa Rakım Türbesi ve avlusu ile "Hat Sanatları Merkezi" olarak hizmet verecek.

PADİŞAHLARA HAT HOCALIĞI YAPTI

Mehmet Kaptan'ın oğlu Hattat Mustafa Rakım Efendi, 1757'de Ordu ilinin, Ünye ilçesinde dünyaya geldi. Uzun süre İstanbul'da yaşayan Rakım Efendi, Osmanlı Padişahlarına hat konusunda hocalık yaptı. Rakım Efendi, 25 Mart 1826 tarihinde İstanbul'da vefat etti ve vasiyeti gereği, Fatih'teki Atik Ali Paşa Camisi karşısındaki arsaya defnedildi. Hattat Rakım Efendi Türbesi, Beyceğiz Mahallesi, Hattat Rakım Sokak üzerinde, Atik Ali Camii karşısında, bin 362 ada, 6 parselde yer alıyor. Hattat Rakım Efendi ve eşi Emine Hanım Vakfı mülkiyetinde bulunan yapı, 487 metrekarelik alana sahip.

#Mustafa Rakım Efendi Türbesi
#Fatih
#İstanbul
٪d سنوات قبل