|

Havalimanı'na domuz gribi için Termal Kamera

Meksika'da başlayıp hızla Kuzey Amerika ve Avrupa'ya yayılan Domuz Gribi için Atatürk Havalimanı'nda alınan tedbirlere ek olarak dünden itibaren Termal Kamera da hizmete girdi

Yasin Yılmaz
00:00 - 30/04/2009 Perşembe
Güncelleme: 22:49 - 29/04/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Havalimanı'na domuz gribi için Termal Kamera
Havalimanı'na domuz gribi için Termal Kamera

Tüm dünyada paniğe neden olan Domuz Gribi için Türkiye'de de ciddi önlemler alınıyor. Hastalığın ülkemize girmesini önlemek amacıyla Atatürk Havalimanı'nda alınan tedbirlere ek olarak dünden itibaren Termal Kamera da hizmete girdi. 'Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından öncelikle Atatürk Havalimanı'nda başlatılan Termal Kamera uygulaması ile ilgili açıklama yapan Dr. Aykut Cengiz Kavak, kameranın Dış Hatlar Terminal geliş katında pasaport kontrolü öncesine konulduğunu söyledi. Kavak, "Türkiye'ye Atatürk Havalimanı'ndan giriş tüm yolcular ve uçuş ekipleri geliş katındaki pasaport kontrolünde tek noktadan giriş yapacaklar. Daha önce, Türk, yabancı ve diplomatik yolcular personel kontuarları olmak üzere dört ayrı pasaport giriş noktası vardı. Bu şimdi tek noktaya indi, herkes buradan geçecek" dedi.

HEMEN KARANTİNA ODASINA

Dr. Aykut Cengiz Kavak ateşi yüksek yolcunun ekranda yeşil renkte olarak görüntüleneceğini belirterek , "Yolculardan vücut ısısı 38,5 dereceyi geçenler ekranda yeşil olarak görüntülenecek ve görevli arkadaşımız bu yolcuyu sağlık ekibine göstererek, karantina odasına götürülecek. Gereken kontroller yapıldıktan sonra yolcuda virüs tespiti görülürse bir ambülansla Haseki hastanesine götürülecek" dedi.


Salgın haline gelebilir

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, hızla yayılan domuz gribinin kıtalar arası salgın anlamına gelen bir pandemi haline dönüşebileceğini belirtiyor. Sönmezoğlu, "Grip virüsi yani influenza virüsünün insandan insana bulaşan hali mevsimsel salgın yapar. Ancak yepyeni virüs ortaya çıktığında, insanlarda da yeteri kadar antikor yoksa pandemi dediğimiz ağır salgınlara neden olur. Pandemi çok kısa bir zamanda kıtalar arasında yayılan salgın demektir" dedi.


Ülkemiz için de risk devam ediyor

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, domuz gribiyle ilgili, "Diğer ülkelere benzer şekilde ülkemiz için de risk devam ediyor" dedi. Buzgan, Sağlık Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, dünyada kuş gribi vakalarının görülmesinin ardından, Türkiye'de de hazırlıkları derhal başlatıldıklarını ve 2005 yılında Pandemi Ulusal Faaliyet Planı'nın hazırlandığını anımsattı. Bu plan doğrultusunda gereken ilaç ve malzeme stoklarının yapıldığını ve tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan Buzgan, çeşitli ülkelerde görülen domuz gribinin, Türkiye'de bulaşını engellemek amacıyla tedbirlerin alındığını bildirdi. Buzgan, "Diğer ülkelere benzer şekilde ülkemiz için de risk devam etmektedir. Hastalık halen Meksika, ABD, Kanada, İspanya, İngiltere ve İsrail'de kesin olarak tespit edilmiştir. ülkemizde de bulaş riski devam etmektedir"

diye konuştu.

15 yıl önce