|

Hayatı yazarak yaşamak güzel

Yazı dünyasının önemli isimlerini ağırlayan İstanbul Edebiyat Festivali 10 yaşında. ‘Yazmak ve yaşamak’ temasından yola çıkan festivalin onur yazarı Sevinç Çokum. Festivalin tarihi 10-15 Aralık.

Haber Merkezi
04:00 - 5/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:04 - 5/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Sevinç Çokum
Sevinç Çokum

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nin işbirliğiyle geleneksel olarak her yıl düzenlenen İstanbul Edebiyat Festivali, 10 ve 15 Aralık tarihleri arasında TYB İstanbul Şubesi’nin mekânı olan Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleşecek. “Yazmak ve Yaşamak” temasını taşıyan ve 10. yılını kutlayan festivalde altı gün boyu paneller, söyleşiler, şiir ve müzik dinletileri yer alacak. Bu yılki festivalin Onur Konuğu ise Sevinç Çokum.

ZENGİN VE DOLU İÇERİK

10 Aralık Pazartesi günü saat 11.00’de TYB İstanbul Şubesi’nde gerçekleşecek açılışta eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı açılış konuşması yapacak. Ardından gerçekleşecek ve TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı tarafından yönetilecek “Yazmak ve Yaşamak” başlıklı açılış oturumunda TYB Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan, yazar Beşir Ayvazoğlu, şair ve yazar Ali Ural ve yazar Mustafa Özel konuşacaklar. Festivalde Beşir Ayvazoğlu, Bahaettin Karakoç, İsmet Özel ve Kamil Eşfak Berki özel oturumlarının yanısıra onur konuğu olan Sevinç Çokum için iki oturumlu özel bir program gerçekleştirilecek. “Kültüre Adanmış Bir Ömür: D. Mehmet Doğan” belgeselinin galası da festival kapsamında yapılacak.

EN BÜYÜK ORGANİZASYON

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, İstanbul Edebiyat Festivali’nin şehre en çok yakışan ve İstanbul’un güzelliğini taşıyan bir organizasyon olduğunu vurgulayarak festivalle ilgili şunları söyledi: “‘İnsanın en büyük erdemi şehir kurmak’ ve ‘edebiyatçıların gayesi dünyayı güzelleştirmek’ ise, şehirler bunun için insanlığa büyük imkânlar sunmaktadır. Mesela mimarlarla şairler arasındaki akrabalık çok derindir. Yalnız Sinan’ın ve Bâki’nin şahadetleri bile yeterli olur bu bağı teslim etmek için. Mimar şuurunu kaybederse, şehir de şiirini kaybeder. Şiirinin mürekkebini şehrinin tütsüsünden ağıtan şair, göğüne şiirler sinmiş şehirler tahayyül eden bir mimar kadar değerlidir şehirlerin hatıra defterinde. Şiirin damarlarıdır şehirler ve şiir taze kan taşır şehrin şahdamarlarına. İstanbul şiirin kendisine en çok yakıştığı şehirlerimizdendir. İstanbul Edebiyat Festivali de şehre en çok yakışan, İstanbul’un güzelliğini üzerinde taşıyan bir organizasyon. Edebiyat Festivali her sene bir temayla İstanbullular’ın huzuruna çıkıyor. Bu yıl temamız ‘Yazmak ve Yaşamak’ olarak belirlendi.”


Ödül verilecek

Edebiyat Mevsimi Fesitvali’nde 40’a yakın oturumda 100’e yakın şair, sanatçı, edebiyatçı, akademisyen altı gün boyu edebiyat konuşacak. Festival kapsamında şiir dinletileri, kitap tanıtım programları, dergi söyleşileri gibi birbirinden güzel oturumlar olacak. Festivalin son gününde ödül töreni gerçekleşecek. Ödül töreninde de, bu ülkenin edebiyatına, eserleriyle katkı veren isimlere ödül verilecek.

#Sevinç Çokum
#Yazmak ve Yaşamak
5 yıl önce