|

Haydar Ergülen ve 80 kuşağı

Caferpaşa Kültür Merkezi’nde her ay gerçekleşen Gençlik ve Şiir Söyleşileri, büyük ilgi görüyor. Bu haftasonu Kültür Merkezi’nde “Haydar Ergülen ve 80 Kuşağı Şairler” konusu mercek altına alındı.

10:48 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:16 - 24/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak

Bu ayki Gençlik ve Şiir Söyleşisi’nin konuğu olan Şair ve Yazar Haydar Ergülen rahatsızlığından dolayı programa katılamayınca etkinlik, Zafer Acar’ın moderatörlüğünde, Aykut Nasip Kelebek’le yapıldı.


Acar ve Kelebek, Haydar Ergülen’in şiir anlayışı ve 80 Kuşağı şairleri hakkında bilgiler verdiler.


Haydar Ergülen’in 80 kuşağı şairleriyle arasındaki farkları ve şiir dünyasını konu alan Aykut Nasip Kelebek ve Zafer Acar onun zirveye tırmanmak gibi bir dert taşımadığını ifade etti.


Zafer Acar, Ergülen’in sosyalist bir şair olmasına rağmen, aynı zamanda şiirlerinde Alevi- Bektaşi ve tasavvuf etkilerinin de olduğunu söyledi.


Acar konuşmasına şöyle devam etti: “Haydar Ergülen, sanat ve toplumsallık çerçevesinde, imgeyi şiirinde genele yayarak duygusallıktan uzak bir çizgiyi takip ettiği için birçok kesim ona dış kapıdan baktı. İmgeyi çarpıcı bir dille okuyucuya sunma becerisiyle kendine has bir tarz oluşturdu. Dönemindeki diğer şairler gibi yazılarında ikinci yeniye selam vermeyi unutmadı. Hatta ikinci yeni’nin sevilmesinde ön ayak oldu. O,  İlhan Berk, Cemal Süreyya, İsmet Özel ve Sezai Karakoç’un şiir anlayışlarından, onların şiir alt yapısından etkilenmiştir. Şiirlerinde İslam düşüncesi ve Sosyalist düşüncenin bir arada olduğunu görebiliyoruz… “


Genç Şair Aykut Nasip Kelebek ise Ergülen’i dönemindeki şairlerle karşılaştırarak incelemelerde bulundu. Tasavvuf ve Alevi-Bektaşiliğin şiirlerindeki yansımasına değinen Aykut Nasip Kelebek “Ergülen’in aslında çok duygusal bir insan olduğunu biliyoruz. O kızına şiir yazabilen ender şairlerden biridir. Eleştiri yaptığı pek görülmez hep iyi niyetli davranır. Yazılarını ve şiirlerini gençlere taşımasını bilir” dedi.  

#Aykut Nasip Kelebek
#Haydar Ergülen
#İlhan Berk
#Cemal Süreyya
#İsmet Özel
#Sezai Karakoç
#Tasavvuf ve Alevi-Bektaşiliğin şiirleri
9 yıl önce