|

Hollanda ile 'gurbet' sergisi

Türklerin Avrupa'daki gurbet noktalarından biri olan Hollanda’daki göç hayatını konu alan "Gurbette" isimli sergi, 14-29 Haziran’da Ankara’da ziyarete açılacak.

Yasemin Asan
04:00 - 11/06/2019 Salı
Güncelleme: 09:55 - 11/06/2019 Salı
Yeni Şafak
Ankara’da sanat severlerle buluşacak sergi, Atlas Kültür Merkezi ve Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nce düzenlenecek.
Ankara’da sanat severlerle buluşacak sergi, Atlas Kültür Merkezi ve Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nce düzenlenecek.

Türklerin Avrupa'daki gurbet noktalarından biri olan Hollanda’da göç fotoğrafları sergisi açılıyor. İki ülke ilişkileri kapsamında ilk defa geniş bir çalışma olan "Gurbette" başlıklı sergi 14-29 Haziran tarihleri arasında görülebilecek.

HOLLANDALI TÜRKLER KAVRAMI

İki ülke arasında 55 yıl önce 19 Ağustos 1964’te Hollanda-Türk İşgücü Anlaşması Lahey'de imzalanmış ve ilk etapta 5 bin Türk işçi bu ülkeye göç etmişti. O dönemde memleketlerini arkalarında bırakıp çalışmaya giden Türkler, yıllar içinde orada yeni hayatlar kurdu. Zamanında "Gastarbeider" yani 'misafir işçi' olarak adlandırılan birinci nesile yönelik göçmen, etnik azınlık ve yabancı gibi terimlerle tanımlansa da yarım asır sonra bunlar yerini ‘Nederlandse Turken’ yani ‘Hollandalı Türkler’ kavramına bıraktı. Zorlukları ve güzellikleri ile inişleri ve çıkışlara sahne olan Hollanda’da ‘kollektif’ bir tarih oluştu.



Bugün nüfusu 500 bine yaklaşan Hollanda’daki Türkler ülkedeki en büyük azınlığı oluşturduğu gibi siyasetten kültüre her sektörde temsil ediliyor. Geçen yarım asırda sürecin geldiği aşama, iş göçü anlaşmasının nedeni, birinci nesil Türklerin Hollanda’da nerelerde çalıştığı, pansiyon hayatlarının nasıl olduğu, komşuları ile ilişkileri, gibi konuları kapsayan göç fotoğraf sergisi “Gurbette” 14-29 Haziran tarihlerinde Ankara’da sanat severler ile buluşacak. Atlas Kültür Merkezi ve Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nce düzenlenen 50 fotoğraflık sergide ziyaretçiler fotoğraflar ve hikayeler eşliğinde yarım asırlık ‘kollektif’ tarihi görme ve okuma fırsatı bulacak. Sergi de bu fotoğrafların yanı sıra kişilere ait hikayelere, pasaport, mektup gibi kişisel eşyalara da yer verilecek. Ayrıca Marmara Üniversitesi öğrencilerinin “göç” temalı eserleri sergilenecek., Göç, uyum ve entegrasyon" konulu konferans düzenlenecek.

Daha önce Hollanda’da farklı şehirlerde düzenlenen sergi Araştırmacı-Yazar Şahin Yıldırım’ın 2014'te yayınladığı ‘50 jaar, 50 verhalen’ kitabından esinlenerek hazırlandı.


#Gurbet
#Hollanda
5 yıl önce