|

İlaçla yaşıyorlar

Adapazarı'nda 33 bin depremzede ruhsal tedavi gördü. Bölgede satılan ilaçların yarısı sinir hastalığı tedavisi için kullanılan antidepresif ilaçlar.

Yeni Şafak
00:00 - 7/09/2001 Cuma
Güncelleme: 17:15 - 28/06/2016 Salı
Yeni Şafak

Adapazarı'nda, prefabrik konutlardan kalıcı konutlara geçme hazırlığı yapan depremzedeler stres ve ruh sağlığı bozukluğunu giderecek tedavi imkanları arayışlarını sürdürüyor. Resmi kayıtlarda 13 bin dolayında gözüken işsiz sayısının 26 bine yükseldiği ifade edilen kentte, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı kayıtlarındaki intihar ve intihara teşebbüs olaylarına ilişkin sayının da arttığı görüldü. Depresyona giren insan sayısının giderek arttığı ve çeşitli sağlık birimlerinin geçen yıla ait verilerinde 33 bin civarında insanın ruhsal tedavi görmek için başvuru yaptığı kentte, yaygın tedavi amacıyla, Devlet Hastanesi bünyesinde psikiyatri kliniği kuruldu.



Pahalı diye alamayanlar da var


Sakarya Eczacı Odası Başkanı Fisun Çetin, 2 yıldır en çok antidepresif ilaçlar satıldığını bildirdi. Depremzedelerin, bu tür ilaçların temininde sıkıntı çektiklerini de anlatan Çetin, şöyle konuştu: "Satılan ilaçların yüzde 50'sini sinir ve ruh hastalığı tedavisi için kullanılan antidepresif ilaçlar oluşturuyor. Bu yüzden, ruhsal tedavide kullanılan bu ilaçlar yok satıyor. Hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve sinir hastası olan birçok depremzede ise ilaç alamıyor. Günde 5-10 kişi ilaç fiyatlarını hesaplattırdıktan sonra ilaçları alamadan gidiyor. Bölgedeki insanlar, Marmara depreminin ardından bir de ekonomik krizi yaşayınca, ruh ve sinir sağlığı bozulanların sayısında artış da oldu."



'SİNİR HASTASI OLMAYAN YOK GİBİ'


Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Polikliniği'nde görevli Dr. Mehmet Hanifi Aliosmanoğlu ruh ve sinir sağlığı yıpranan depremzedelerin, artık birbirleriyle kavgalı biçimde yaşar duruma geldiğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Önce deprem, ardından ekonomik krizin, sabır gücünü de yıprattığı insanları, bugüne kadar hiç yaşamadıkları noktalara getirdi. Birçok insan sinir hapı ve sakinleştirici kullanıyor. Sinir hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçların satışındaki artış grafiğini kaygıyla izlemeye başladık." Depremzede Nurten Çiftçi ise, ekonomik krizle birlikte daha çok bunalıma girdiklerini ifade ederek, "Sinir hastası olmayan depremzedeler, parmakla gösterilir hale geldi. Artık, leblebi gibi sinir hapı içiyoruz" dedi.


#Adapazarı
#Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Polikliniği
#Dr. Mehmet Hanifi Aliosmanoğlu
#Depremzedeler
#İlaç
#antidepresif
23 yıl önce