|

İlim ve kültür hazinesi Türkiye'de

Sudan Yüksek Öğretim Bakanlığı Öğrenci İşleri Genel Müdürü Tarık Muhammed Nur, Türkiye'nin eğitim anlamında Arap ve Afrika ülkelerine öncülük edebileceğini söyledi.

Yeni Şafak
15:13 - 16/02/2016 mardi
Güncelleme: 13:13 - 16/02/2016 mardi
AA

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve Haşimi Yayınları iş birliğiyle düzenlenen "Türkiye Arapça Kitap Fuarı"na davetli olarak katılan Osmanlı ve Türk tarihi uzmanı Nur, "Arap ülkelerindeki önemli yayınevlerinin Türkiye'de bir araya gelmesini çok önemli buluyorum. Arapça kitapların sergilendiği bir fuarın İstanbul'da bu kadar önemsenmesi bizi şaşırttı ve öğrencilerin burayı doldurması, rağbet göstermesi de çok mutlu etti" dedi.



Nur, "Bir akademisyen olarak Türkiye'deki akademik ortamı da çok beğendim. Türkiye'de büyük bir tarihi ilim ve kültür hazinesi mevcut" diyerek, Türkiye'nin eğitim anlamında Arap ve Afrika ülkelerine öncülük edebileceğini belirtti.



İslam dünyasının 1. Dünya Savaşı'ndan sonra "yüzünün hiç gülmediğini" ifade eden Nur, "Uzun yıllar yeni bir sistem üzerinden yönetildik, Doğu ve Batı blokları arasında sıkıştık. Soğuk savaş sonrası ise İslam dünyası aynı aileden olduğunu fark etti ve ilişkiler artık her geçen gün güçleniyor" diye konuştu.



Nur, "Arap Baharı"nın ümitlerin ötesinde bir kaosa dönüştüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Ortadoğu'da gerilim her geçen gün yükseliyor. Karşımızda ne yazık ki tehlikeli bir mezhep savaşı var. Bu da bizim olaylara yaklaşımımızda bir problemin olduğunu gösteriyor. İleriye bakmadan, olayları geniş ele almadan sadece menfaatler üzerinden hesap yapıyoruz. Bu çok yanlış ve bize bir çözüm vaad etmiyor."



Her şeye rağmen İslam dünyasında bir şuurlanma da gördüğünü kaydeden Muhammed Nur, "Gençler, artık birbirini öldürmek istemiyor. Kardeşlerini katletmek istemiyor. Bu savaşlar bunu anlamamızı sağladı. Bu haliyle elimizde bir şey kalmadı. Kalanları muhafaza etmekten başka bir şansımız yok" yorumunu yaptı.



Nur, İslam dünyasının birlik ve baraberlikten başka bir şansının olmadığını vurgulayarak, "Türkiye, İslam dünyasına hem ekonomik anlamda, hem de eğitim ve kültür boyutunda liderlik yapabilecek güçte" ifadelerini kullandı.



Arap ülkelerinden birçok yayıncının, akademisyenin ve yazarın katıldığı "Türkiye Arapça Kitap Fuarı" 21 Şubat'a kadar Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde devam edecek.


#Türkiye Yazarlar Birliği
#Türkiye Arapça Kitap Fuarı
#Tarık Muhammed Nur
il y a 8 ans