|

‘İlk piyano, 1906’da değil 1893’te üretildi’

Osmanlı dönemindeki ilk el yapımı piyano “Osmanlı’da Batı Müziği” kitabına göre, 1893’te Girit Adası’nda Veysioğlu Mustafa tarafından imal edildi.

Yeni Şafak
08:42 - 9/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 06:43 - 9/05/2016 Pazartesi
Diğer
Kitapta yer alan belgeler, Veysioğlu Mustafa'nın, ürettiği piyanoyu saraya sunma ve Sanayi Madalyası talebi üzerine yapılan yazışmalardan oluşuyor.
Kitapta yer alan belgeler, Veysioğlu Mustafa'nın, ürettiği piyanoyu saraya sunma ve Sanayi Madalyası talebi üzerine yapılan yazışmalardan oluşuyor.

Osmanlı dönemindeki ilk el yapımı piyanonun, Girit Adası'nda Veysioğlu Mustafa tarafından 1893'te imal edildiği öne sürüldü. “Osmanlı'da Batı Müziği” adıyla Dr. Selçuk Alimdar tarafından yayımlanan ve Osmanlı arşivlerine dayandırılan kitapta piyanonun fotoğrafı da bulunuyor.



Habertürk'te yer verilen habere göre, kitapta yer alan belgeler, Veysioğlu Mustafa'nın, ürettiği piyanoyu saraya sunma ve Sanayi Madalyası talebi üzerine yapılan yazışmalardan oluşuyor.



Yazışmalar sonucunda, Padişah II. Abdülhamid, 2 Ağustos 1893'te yazdığı fermanla o güne kadar bulunmayan bir sanayinin gelişmesine örnek olduğu için Veysioğlu Mustafa'nın Sanayi Madalyası'yla taltif edilmesine karar vermiş.



Bugüne kadar ilk piyanoyu 1906'da sarayın marangozu Kastamonulu Mustafa Efendi'nin imal ettiği biliniyordu. Bu piyano, Dolmabahçe Sarayı'nda sergileniyor.


#Osmanlı’da Batı Müziği
#Veysioğlu Mustafa
#Piyano
#Padişah II. Abdülhamid
8 yıl önce