|

İncirli Mağarası ziyaretçilerini bekliyor

Muğla'nın Milas ilçesinde Gökçeler Kanyonu içerisindeki 8 bin yıllık olduğu tahmin edilen İncirli Mağarası, yürüyüş yolu, jeolojik oluşumlara zarar vermeyen aydınlatma ve güvenlik sistemleri kurularak turizme kazandırıldı.

Yeni Şafak
07:50 - 17/04/2016 Pazar
Güncelleme: 06:48 - 17/04/2016 Pazar
AA

İçindeki jeolojik oluşumlar, tarihi kalıntılar, doğal çevresi ile dikkat çeken Muğla'nın Milas ilçesindeki İncirli Mağarası, kaymakamlık tarafından yürütülen projeyle yürüyüş parkuru, ışıklandırma ve güvenlik çalışması yapılarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı.



Antalya 'nın Alanya ilçesindeki Damlataş Mağarası'na benzerliğiyle dikkati çeken İncirli Mağarası'nda, Milas Kaymakamlığının Güney Ege Kalkınma Ajansından (GEKA) aldığı destekle turizme kazandırılması için 2013 yılında çalışma başlatıldı.



Gökçeler Kanyonu'ndaki mağaranın bulunduğu alanı ziyaretçilerin güvenli bir şekilde gezebilmesi için seyir terası, yürüyüş parkurları, ışıklandırma ve güvenlik sistemleri yapıldı.



"Ziyaretçilerini büyülüyor"


Çalışmaların tamamlanmasının ardından ziyaretçilere açılan mağara, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yarasalara ev sahipliğiyle doğal yaşamı devam eden İncirli Mağarası, sarkıt ve dikitleriyle büyülüyor.



Genişliği 3-10, tavan yüksekliği ise 2-20 metreyi bulan, damlataş birikimi bakımından son derece zengin İncirli Mağarası'nda, özellikle sarkıt, dikit ve sütunlar büyük kalınlık ve yükseklikleri ile de dikkati çekiyor.



"Ekosisteme zarar verilmeli"


Milas Kaymakamı Fuat Gürel, 450 metre uzunluğundaki mağaranın, jeolojik oluşumlara zarar vermemek için 160 metrelik bölümün ziyaretçilere açılabildiğini, çalışmaların uzun zamandır büyük bir özveriyle yapılarak tamamlandığını bildirdi.



Ziyaretçilerin mağarayı daha rahat gezebilmeleri için yürüyüş alanları, ışıklandırma ve güvenlik sistemleri de yapıldığını kaydeden Gürel, bu çalışmaların her biri alanında uzman ekipler tarafından tamamlandığını belirtti.



Gürel, mağaradaki çalışmalar yeni bitmesine rağmen yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçi ve fotoğraf sanatçısı tarafından gezildiğine dikkati çekerek, "Mağara içinde yaz aylarında yapılan ölçümlerde hava sıcaklığının 17 derece olduğu tespit edilmiştir. Mağarada yapılan arkeolojik araştırmalarda insan yaşamının M.Ö. 6 binli yıllara tarihlendiği tespit edilmiş ve mağaranın 8 bin yıllık olduğu tahmin edilmektedir." diye konuştu.



#İncirli Mağarası
#Muğla'nın Milas ilçesi
#8 bin yıllık
8 yıl önce