|

İstanbul'da ilk ezan ve Arap Camii

Emevi orduları İstanbul'u kuşatmak için yedi yıl boyunca Galata'da kaldı ve bu süreçte, bundan tam 1296 yıl önce ilk cami Karaköy'de yapıldı. İlk ezan burada okundu. Arap Camii olarak bilinen tarihi ahşap mabed halen ibadete açık.

Yeni Şafak
16:00 - 26/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:20 - 26/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Arap Camii
Arap Camii

İstanbul sayısız kutsal emanete ve tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Her birinin önemi ise apayrı. Ama aralarında bir tanesi var ki hikayesi yüzlerce yıl öncesine dayanıyor.

Karaköy Galata'da, Perşembe Pazarı'nda binalar arasında sıkışıp kalan, ama mimarisiyle görenlerin hemen dikkatini çeken Arap Camii'nden söz ediyoruz. 717 yılında yapılmış olan ve İstanbul’un ilk camisi olma özelliğini taşıyan cami olarak kayıtlara geçti.


İlk Ezan-ı Muhammedi sesinin yükseldiği cami

İstanbul'un Fethi için 717 yılında gelmiş olan Müslüman Arap kumandanlarından ve sahabe neslinden meydana gelen bir ordu başında Mesleme bin Abdülmelik; Galata'da Bizans semalarına ilk Ezan-ı Muhammedi sesinin yükseldiği bir cami yaptırmış ve adına da Arap Camii denilmiştir.


  • Hicri 95 Senesinin Zilhicce ayında 15 Ağustos 717'e Mesleme bin Abdülmelik; karadan bir ordu, denizden kuvvetli bir donanma ile Bizans'ı kuşatmıştır. Muhasara bir yıl kadar devam etmiş ancak Konstantiniyye alınamadı. Ama Galata zaptedilmiş ve fethedilmişti. Mesleme ve İmparator Leon arasında varılan bir anlaşma sonucu Arap mescidi inşaa edildi ve ibadete açıldı.

7 yıl kadar İstanbul'da kalmış olan Arap Müslüman Ordusu ibadetini burada yapmıştır. Daha sonra Şam'da çıkan bir isyan üzerine Arap ordusunun Şam'a gitmesi ve Dominiken Papaz ile Rahipleri burasını kilise haline sokmuş, şimdi minare olarak kullanılan çan kulesini bu esnada de ilave etmişlerdir. 1453 İstanbul'un fethinden sonra kilise camiye çevrilerek öndeki mihrap ve minber ilave edilmiş ve Osmanlı kayıtlarında yine Arap Mescidi ismini almıştır.


Arap Camii ve 7'nin sırrı

Arap Camii'yle alakalı şöyle bir sır rivayet edilir:

  • Camii, miladî 717 yılında yapıldı.
  • İslam ordularının başında Mesleme Bin Abdülmelik vardı.
  • Mesleme ismi Türkçe'de 7 harf.
  • Ordu burada; yani İstanbul'da 7 sene kalmış. Ordu buradan 7 yıl sonra çekilmiş.
  • Caminin içinde aydınlığa açıla 70 pencere var.
  • Tüm jeologların verdiği bilgiye göre İstanbul Boğazı; dolayısıyla İstanbul, bir tufan sonucu bundan tam 7 bin yıl önce oluşmuş.




#Arap Camii
#Cami
#Ezan
5 yıl önce