|

İstanbul’un tarihi ihya edilecek

İBB Meclisi, Beyoğlu, Fatih ve Üsküdar ilçelerinde zaman içinde yok olan 12 tarihi eseri ihya etme kararı aldı. CHP’li üyelerinin ret verdiği oylamada gerekçe, İstanbul’un ‘yalnızca dini eserlerine öncelik verilmesi’ oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 23/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 23:27 - 22/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Fatih’teki Aydınoğlu Tekkesi’nden günümüzde kalanlar Ünsi Hasan Efendi’nin türbesi, hazire, şadırvan ve geriye çekilerek yeniden yaptırılan çevre duvarlarıdır.
Fatih’teki Aydınoğlu Tekkesi’nden günümüzde kalanlar Ünsi Hasan Efendi’nin türbesi, hazire, şadırvan ve geriye çekilerek yeniden yaptırılan çevre duvarlarıdır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi; Beyoğlu, Fatih ve Üsküdar ilçelerinde zamanla yok olan veya edilen 12 tescilli eseri, ihya edilmeleri için imar planlarına işleme kararını oy çokluğuyla aldı.


İBB Meclisinin gündemine sevk edilen raporda, “Beyoğlu’unda; Hatuniye Külliyesi, Fatih’te; Eme Kadın Cami, Haydarpaşa Cami, Attar Halil Mescidi, Elvan Çelebi Cami, Defterdar Efendi Medresesi ve Mescidi, Aydınoğlu Tekkesi, Kepenekçi İshak Cami, Deniz Abdal Cami, Voynuk Cami ve Katip Muslihittin Mescidi ile Üsküdar’da; Fıstıklı Mescidi’nin ihya edilme kararı alındığı” belirtildi.


TARİHİ MİRASIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ

“Tescilli kültür varlıklarının imar planlarına işlenmesi” istenilen rapor, mecliste görüşülürken CHP’li üyeler karşı çıktı. CHP Grubu adına söz alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyesi Esin Hacıalioğlu, rapora ret oyu vereceklerini belirterek, “3 ilçedeki bazı tarihi eserlerin ihya edilmesine karar veriliyor. Bizim buna olumsuz (ret) oy vermemizin temel sebebi şudur: İstanbul’un eski eserlerin ihya edilmesinde neden yalnızca dini eserler öncelik veriliyor?” dedi. İBB AK Parti Grup Başkanvekili Ömer Lütfü Arı ise İstanbul’u İstanbul yapan en önemli unsurlarından birinin tarihi eserleri olduğunu kaydetti. “Tarihi eserleri ihya görevimiz var” diyen Arı, şunları söyledi: “Dünyadaki birçok şehrin yöneticisini kıskandıracak ve bize gıptayla bakmalarına sağlayacak tarihi eserlerimizdir. Bu tarihi mirasımızı korumak zorundayız” Konuşmaların ardından yapılan oylamada, 3 ilçedeki 12 tescilli tarihi eserin ihya edilmesi amacıyla imar planlarına işlenme kararı oy çokluğuyla kabul edilerek Meclisten geçti.

#İBB
#İstanbul
#Tarih
#Eser
5 yıl önce