|

İşte Sabiha Gökçen'i yetiştiren pilot

Atatürk'ün, ünlü Sovyet pilotu Sergey Anohin'in hayatını kurtardığı ve pilotun aynı zamanda dünyanın ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen'in de hocalığını yaptığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
10:46 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 10:52 - 14/02/2016 Pazar
Diğer

Tarihçi yazar Andrey Gonçarov'un araştırmaları sayesinde, Atatürk'ün, Sovyet pilotu Sergey Anohin'in hayatını kurtardığı ve bu pilotun dünyanın ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen'in eğitmeni olduğu ortaya çıktı. Aynı pilot, 1935'te Ankara'da kurulan Türkkuşu pilot okulunda 5 yıl boyunca yüzlerce pilota da eğitim verdi.



Sergey Anohin'in eşi Margarita Ratsenskaya'nın anılarına göre, Atatürk 1935'te Anohin'i eğitim amacıyla Türkiye'ye davet etmeseydi, pilot da pek çok arkadaşı gibi dönemi Sovyet rejimi tarafından tutuklanacaktı. Yazar Gonçarov'un araştırmaları, Sovyet pilotu Anohin'in Türkiye'de görev süresi için 3 ay zaman öngörüldüğünü, fakat Türkiye, Anohin'in çalışmalarını beğenerek daha fazla kalması için ısrar ettiğini ortaya çıkardı. Ankara'da yapılan resepsiyonda Atatürk'ün pilot Anohin'le bir araya gelerek uçakçılık ile ilgili görüş alışverinde bulunduğu ve pilotu büyük ilgiyle dinlediği ifade edildi.



Sabiha Gökçen'in hocası Sergey Anohin






Sputnik'te yer alan habere göre, Anohin 5 yılda Türkiye'de yüzlerce Türk pilot yetiştirdi. Bu öğrencileri arasında dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen de vardı. Tarihçi yazar Andrey Gonçarov, pilotun eşi Ratsenskaya'nın da Türkiye'ye göç ettiğini yazıyor. Yazar, “1940 yılında görev süresi biten Anohin ailesine Türkiye'de kalmaları için ev ve iyi çalışma koşulları teklif ediliyor" ifadelerini kullandı.



Anılarını Rus televizyonuna paylaşan eşi Ratsenskaya, “Türkler çok güzel halk. Bize karşı çok iyi davranıyorlardı. Bize kalmamız için ev, toprak, çok şey önerdiler. Ama bizim için vatanımız daha önemli idi" diye Moskova'ya dönme kararı aldıklarını belirtti.


#Sergey Anohin
#Sabiha Gökçen
#Türkkuşu
8 yıl önce