|

İstilacı böceklerden başları dertte

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki orman ve tarım arazilerinin yabancı istilacı böcek türlerinin tehdidi altında bulunduğu ve bu türlerin hem orman hem de tarım arazilerine büyük zararlar verdiği belirtildi. Yurtdışından geldikleri tespit edilen ve 2000’li yıllarında başından itibaren hızlı bir şekilde bölgede yayılış gösteren yabancı istilacı türler kötü sonuçlar ortaya koyuyor.

Yeni Şafak
12:17 - 14/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 12:26 - 14/01/2019 Pazartesi
IHA
Kuzey Amerika kökenli bir tür olan Metcalfa Pruinosa Avrupa’da ilk defa İtalya’nın kuzeyinde görüldü.
Kuzey Amerika kökenli bir tür olan Metcalfa Pruinosa Avrupa’da ilk defa İtalya’nın kuzeyinde görüldü.

Son yıllarda Doğu Karadeniz’deki bitki verimliliğini ciddi manada düşüren ’Ricania Simulans’ adlı ’vampir kelebek’, yine ’Bitki dünyasının kanseri’ olarak bilinen Anavatanı Uzak Doğu olan ‘Drakula’ lakaplı’ Turunçgil Uzun Antenli Böceği’nin bu yaz Trabzon’un Esiroğlu mahallesindeki fındık bahçelerinde görüldü.

Bölgedeki fındık bahçelerinde zarara yol açması ve yine Trabzon’un Soğuksu mahallesinde yaklaşık iki buçuk hektar büyüklüğündeki çoğunluğu ladin ve sarıçam ağaçlarından oluşan Atatürk Köşkü Ormanı’nda 12 Dişli Çam Kabuk Böceği’nin neden olduğu ağaç kurumaları yabancı istilacı böceklerin zararlarından sadece bir kaçı.



İnsanlık tarihinden daha eski

Yabancı türlerin bir yerden başka bir yere taşınmasının insanlık tarihi kadar eski olduğunu kaydeden Eroğlu, “Bu kadar eski olduğu için ve çok sayıda tür bir yerden başka bir yere taşındığı için bazı türlerin kökeninin izini sürmek bile çok zorlaştı. Günümüzdeki çok farklı şekillerde ve yollarla taşınabiliyorlar. Varlıklarını sürdürme, yaşama, gelişme bakımından diğer türlere göre orantısız bir güç kullanıyorlar. Aşırı derecede çoğalabiliyorlar. Ülkemize veya bölgemize bazen bir ya da iki tane böcek türü buraya ulaşıyor” dedi.


İtalya'da da aynı sorun var

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan Turunç teke böceği ile İtalya’nın mücadele ettiğini dile getiren Eroğlu, “Kök kazıma ile ilgili yoğun çalışmaları var. O böceği bir ağaçta tespit ettikleri zaman o ağacı kesiyor, kökünü söküyorlar. Birinci yapılacak işlem budur. Bu turunç teke böceğinin bizde yayılış alanı fazla değildir. Son derece sınırlıdır. Dolayısıyla mutlaka onunda kökünü kazımaya yönelik çalışmaların ciddi bir şekilde ele alınarak başlatılması gerekiyor. İlk geldiği alan çok sınırlıydı ama çok önemli bir zararı oldu. Diğer ağaçlardaki gibi fındıkta da zararı olursa ileri boyutta kayıplara neden olabilir” diye konuştu.

#İstilacı böcekler
#Doğu Karadeniz
#Turunç teke böceği
#İtalya
5 yıl önce