|

İtalya'nın en iyi dondurmacıları

Türkiye'de sıkça aranan bir lezzet olan Roma Dondurmacısı'nın İtalya'da hiç olmadığını öğrendiğimizde biz de İtalya'da 'Gelato' olarak adlandırılan en iyi dondurmacıları sizler için derledik.

Yeni Şafak
15:29 - 11/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 16:46 - 11/08/2018 Cumartesi
Nihayet Dergi
İtalya'nın meşhur dondurmacıları arasında ödüllü dondurmacılar da var, önünde uzun kuyruk oluşanlar da...
İtalya'nın meşhur dondurmacıları arasında ödüllü dondurmacılar da var, önünde uzun kuyruk oluşanlar da...

Sıcak yaz günlerinde en çok tüketilen yiyeceklerden olan dondurma, serinlemek isteyenlerin başlıca tercihleri arasında yer alıyor. Serinlerken damak tadından vazgeçmeyenler ise dondurmayı her zaman bildikleri yerden ya da markalardan tercih ederler. İtalya'nın meşhur Roma Dondurmacısı da Türkiye'de aranan bir lezzet haliyle. Peki, Roma Dondurmacısı İtalya'da ne kadar meşhur? Aslında Roma Dondurmacısı diye bir yer yok. Türklerin Roma diye adlandırdıkları dondurmaya İtalya'da Gelato deniyor. Gelateria ise dondurmacı demek. Gelatonun yapımı bildiğimiz dondurma gibi hazırlanıyor. Yumurta, şeker, süt veya krema bazen ise çikolata, kahve, meyve ve çeşitli esanslar kullanılıyor. Bu kadar lezzetli olmasının sırrı ise sütünün tazeliği, sütteki yağ oranı, meyvelerinin doğallığı ve taze mevsim meyvelerinin kullanılması.

Madem Roma Dondurmacısı diye bir yer yok o zaman 'İtalya'da iyi dondurma nerede yenir?'. Nihayet dergisinin Ağustos sayısından derlediğimiz İtalya'nın en iyi "Maestro Gelateria"ları, yani dondurmacıları haberimizde:



İtalyanın şampiyon dondurmacısı:
Gelateria Dondoli

14. yüzyıldan kalma bir Ortaçağ şehri olan San Gimignano'daki, Piazza della Cisterna'da. İtalyanın şampiyon dondurmacısı olarak biliniyor. Yerli ve yabancı basının ilgi odağı olması nedeniyle dükkanın önünde uzunca bir gelato kuyruğu var. Şüphesiz ki uzayıp giden sırada Usta Dondurma Şefi Sergio'nun orjinal ve sıra dışı tariflerinin etkisi büyük. Deney yapar gibi dondurma yapması sonucu ortaya çıkan enfes lezzetler var.


Dünyanın en iyi çikolatalı dondurma ödülünün sahibi: Hedera

Bir sarmaşık çeşidi olan Hedera'nın dondurmaları tatlarıyla sizi sarmalıyor. Referans bölgelerden getirdiklerş ve mevsim meyveleriyle hazırladıkları dondurmalarda koruyucu, boya, kimyasal kıvam artırıcı gibi maddeler bulunmuyor. Burası aynı zamanda dünyanın en iyi çikolatalı dondurma ödülünü de almış. Ödüllü dondurmanın özelliği ise dünyanın dört bir yanından getirilen 9 çeşit kakaodan yapılıyor olması.


Her mevsim limonlu dondurmanın adresi: Gelateria dei Gracchi

Meyve tozu kullanmadığı için Roma'nın en hakiki dondurmacısı olarak bilinen Gelateria dei Gracchi'de Amalfi, Sirmione ve Sicilya'nın iri sulu limonları sayesinde yıl boyu limonlu dondurma bulabilirsiniz. Ayrıca burada mevsim meyveleri dışında dondurma bulmanız söz konusu değil. İtalyanların meşhur "Büyükanne Tatlısı" dondurmasını da bulabilirsiniz. Unutmadan, buradaki dondurmaların lezzetinin sırrı; dondurmalar hazırlandıktan sonra bir gün dinlendiriliyor.


Gelateria La Romana a Rimini dal 1947

İtalya'nın Rimini bölgesinin dondurmasının, özelliği Roma'nınkine göre daha akışkan krema kremalı olması. Bunun sebebi imalathanelerinin dondurmacının hemen altında ve dondurmaların azar azar yapılıyor olması. Üretilen dondurmanın neredeyse yarım saatlik ömrü var. İstediğiniz dondurma bittiyse ya başka bir şeyi tercih etmek ya da bir süre beklemek zorundasınız.


Grom

Grom, İtalya'da çok sayıda şubesi olan bir dondurmacı. İtalyan dondurması geleneği yurt dışına da tanıtmak gibi bir misyon üstlenmiş yabancı ortakları da olan şirket, kaliteli taze süt, gezen tavuk yumurtası, şeker kamışı, İtalya'nın ve dünyanın en iyi malzemeleridir vurgusunu yapıyor. Koyulaştırıcı olarak sadece keçiboynuzu unu kullanılıyor. Tüm ürünlerinin glütensiz olduğunu gururla söylüyorlar.

#Grom
#​Gelateria La Romana a Rimini dal 1947
#Gelateria dei Gracchi
#Hedera
#Gelateria Dondoli
#Dondurma
#Roma Dondurmacısı
#İtalya
6 yıl önce