|

İyilik biçim değiştiriyor

İstanbul “çok değerli” bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Türkiye Değer Ödülleri'nde 36 öğrenci ve 6 öğretmen ödül alacak. Gençlerinin insani değerlerimizden uzakta, menfaat ilişkileri odaklı bir yaşam biçimi içinde olduğunu düşünenlerin aksine bu algıyı değiştirmek için yola çıkan Değerler Eğitim Merkezi'nin Koordinatörü Hulusi Yiğit "iyilik" üzerine önemli açıklamalar yaptı.

Yeni Şafak
19:16 - 10/05/2015 Pazar
Güncelleme: 21:16 - 10/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

Ensar Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Değerler Eğitimi Merkezi'nin ortaokul ve liselere yönelik ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Değer Ödülleri 11 Mayıs akşamı Lütfi Kırdar'da sahiplerini bulacak. Türkiye genelinden 36 öğrenci ve 6 öğretmenin ödül alacağı törene Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş katılarak ödülleri dağıtacak. 2011 yılından beri düzenlenen Türkiye Değer Ödülleri'nin 2015 yılı olarak seçilmişti. Değerler Eğitim Merkezi Koordinatörü Hulusi Yiğit Değerler Eğitimi Merkezi hakkında bilgi verip "iyilik" duygusunu anlattı..



Gençlerden ve gelecekten umutluyuz


- Türkiye Değer Ödülleri'nin gerçekleştirilme amacı hakkında bilgi alabilir miyiz?

Biliyorsunuz günümüzde hemen hemen herkes çocuklarımızın ve gençlerimizin idealsiz, milli ve manevi değerlerinden uzak yetiştiğini, “bizim gençliğimizde" diye başlayan cümlelerle söylüyor. Geçmişle karşılaştırmalar yaparak bugünün gençlerinin, çocuklarının insani değerlerimizden uzakta, menfaat ilişkileri odaklı bir yaşam biçimi içinde olduğunu düşünüyor. Biz ise bu kötümser bakış açısını ve algıyı değiştirmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki bu milletin kökleri, geçmişinden gelen mirası, ailevi ve toplumsal gelenekleri hala toplumumuzu diri tutuyor ve tutmaya da devam edecek.



- Nasıl bir gençlik ile karşılaştınız?

Çocuklarımız arasındaki cevherleri keşfederek onları olumlu ve ahlaki davranışlarında teşvik etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu keşif yolculuğunda gördük ki pırıl pırıl bir gençlik var karşımızda. Bu yarışma sürecinde haberdar olduğumuz ilginç yaşam hikayeleri, kalbe dokunan davranışlarıyla öğrencilerimiz bizi gelecekle ilgili umutlandırıyor. Diyebilirim ki karşımızda hiç de öyle karanlık bir tablo yok. Her ne kadar modern çağ kodlarımızla oynuyor olsa da bizler fıtratımızdan gelen üstün yaratılış biçimimizi olabildiğince korumaya çalışıyoruz. Kimimiz yolda gördüğümüz muhtaç birine sadaka vererek kimimiz yardım derneklerine SMS atarak yardımda bulunuyoruz. İyilik davranışlarımız biçim değiştiriyor fakat bizden asla kopup gitmiyor.



- Siz aslında var olan bir duyguyu, potansiyeli ortaya çıkarıyorsunuz..

Evet. Değerler Eğitim Merkezi olarak biz öğrencilerimizde ve toplumda ahlaki değerler yönünden farkındalık oluşturmak, topluma ve kişiye yararlı olacak temel değerleri gündeme getirerek bilinç kazandırmak, öğrencilerimizin sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek, evrensel, milli ve manevi değerleri ön plana çıkartmak istiyoruz. “Değer Ödülü" kategorisinde başarılı olan öğrencilerin rol model olmalarını sağlayarak okullarımızda gündem oluşturmak için bu projeyi gerçekleştiriyoruz.



- Peki Değer Ödülleri'nin bugüne kadarki süreci nasıl gerçekleşti?

Türkiye Değer Ödülleri'nin bu yıl beşincisini düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl temamızı adalet olarak belirlemiştik. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında İstanbul İl Milli Eğitim Mü­dürlüğü ile Ensar Vakfı arasında imzalan bir protokol ile “Değerler Olimpiyatı" adıyla İstanbul'daki tüm ortaokul ve ortaöğretim seviyesindeki özel ve resmi okulları kapsaya­cak şekilde gerçekleştirildi. Geçen yıl Türkiye Finali'ne kalan ve ülkemizin çeşitli şehirlerinden gelen öğrenciler, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde dönemin Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler Bey'in katılımı ile ödüllerini aldılar. Salonumuzun coşkusu ve çocuklarımızın gözlerindeki ışıltı gerçekten görülmeye değerdi. Bu yıl ise konumuzu “yardımseverlik" olarak kararlaştırdık. 11 Mayıs'ta saat 19.00'da yine Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde öğrencilerimize ödüllerini vereceğiz.



Yetenek keşfine çıktık


- Ödül kategorileri, katılım şartları ve verilecek ödüller neler?

Ödüllerimizi iki kategoride veriyoruz. Birincisi “Değer Ödülü" kategorisi. Bu kategorideki ödülümüz belirlenen değeri davranışları ile en güzel şekilde orta­ya koyan öğrencilerin, değerle ilişkili yaşantısının öğ­retmeni veya okul idaresi tarafından hikaye edilerek öğrencinin haberi olmaksızın aday gösterilmesiyle veriliyor. Değer ödülünde öğrencinin bu değeri kazanmasında rol oynayan ve öğrenciyi aday gösteren öğretmen ya da okul idarecisine de ödül veriyoruz. Yani öğrenci ödülü almak için bir davranışı sergilemiyor, o güzel davranışa zaten sahip olduğu için ödüllendiriliyor.



Diğer kategorimiz ise “Eser Ödülü" kategorisi. Bu kategoride ise ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerimiz belirlenen ana tema değerini yansıtan Hikaye, Şiir, Kısa Film, Resim, Afiş dallarında eserleriyle katılıyor. Öğrencilerimizin bu alanlardaki yeteneklerini de keşfederek geleceğin sanatçılarını insani değerler üzerinden yetiştirmek istiyoruz. Bir nevi yetenek keşfine çıktık bu organizasyonumuzla birlikte.



Türkiye'deki ilk kuruluşuz


- Değerler Eğitim Merkezi'nin diğer faaliyetleri neler?

Değerler Eğitimi Merkezi (DEM), değerlerin eğitimi konusuna akademik düzeyde katkı yapmak amacıyla kurulmuş bir araştırma merkezi. Ensar Vakfı bünyesinde 2003 yılı Ocak ayında faaliyetlerimize başladık. Türkiye'de bu alandaki ilk kuruluştur. Sadece akademik anlamda katkılar yapmakla kalmıyoruz elbette. Birçok eğitim faaliyetimiz de bulunuyor. Değerler eğitimi alanında eğitimcilerin eğitimine yönelik programlar düzenliyoruz. Atölye çalışmalarımıza gençler yoğun ilgi gösteriyor. Burs programları ile lisans ve lisansüstü düzeylerde bu alana yönelik çalışma yapanların eğitim hayatlarına destek olmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, teorik değerlendirmelerden saha araştırmalarına, eğitimcilerin eğitiminden öğretim materyali geliştirmeye ve kütüphane oluşturmaya, rapor, süreli yayın ve kitap neşriyatından ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel toplantı organizasyonuna kadar çeşitli türlerde faaliyetler yürütüyoruz.


#Değerler Eğitim Merkezi
#Ensar Vakfı
#Türkiye Değer Ödülleri
#Hulusi Yiğit
9 yıl önce