|

Kanuni Türbesi projesi 2019'da tamamlanacak

Macaristan'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Macaristan'ın Zigetvar kentinde yeri tespit edilen Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü alandaki çalışmaların 2019 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Yeni Şafak
17:26 - 5/09/2017 Salı
Güncelleme: 17:27 - 5/09/2017 Salı
AA
Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü alandaki çalışmaların 2019 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü alandaki çalışmaların 2019 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Macaristan'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Macaristan'ın Zigetvar kentinde yeri tespit edilen Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü alandaki çalışmaların 2019 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Zigetvar kuşatması sırasında 1566'da hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü alanın bulunması için 2012 yılında TİKA'nın, Macaristan'ın Pecs Üniversitesine verdiği destekle başlatılan çalışmalarla ilgili, TİKA'nın Macaristan Koordinatörü Süleyman Kızıltoprak, Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, araştırmayı yürüten ekibin başındaki ODTÜ Mimarlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker ve araştırmayı yürüten Macar ekibin başındaki Pecs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Norbert Pap açıklamalarda bulundu.

Türbenin yanında cami, tekke ve yeniçeri odaları var

Prof. Dr. Peker, TİKA'nın başlattığı proje neticesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın Macaristan'ın Zigetvar kentinde iç organlarının gömülü olduğu bölgenin ortaya çıkarıldığını, bunun Türkiye-Macaristan ilişkileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Burası Sultan Süleyman'ın palankasının olduğu yer. Türbenin yanında cami, tekke ve yeniçeri odaları var. Burası etrafındaki kasabayla birleşen bir külliye ve dini ziyaretgah. Osmanlı yerleşkesini ortaya çıkarıp, dünyaya tanıtıyoruz. Bu anlamda tarih yeniden canlanıyor ve Macaristan-Türkiye ilişkilerine olumlu katkı sağlıyor" diye konuştu.

Çalışmalar 24 Eylül'e kadar sürecek

Türk ekibinin geçen dönemlerde olduğu gibi yine kalabalık bir ekiple çalışmalara katıldığını vurgulayan Peker, kazı çalışmasının birinci dönemde Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü türbenin, ikinci döneminde Sokullu Mehmet Paşa Camisi'nin ve tekkenin bir kısmının ortaya çıkarılacağını, 24 Eylül'e kadar sürecek kazı çalışmalarında ise tekkenin geri kalanının kazımının tamamlanacağını ifade etti.

#Kanuni Sultan Süleyman
#Zigetvar
#TİKA
7 yıl önce
default-profile-img