|

Kanuni'nin Bağdat'ta ilk ziyaretgâhı

Kanuni Sultan Süleyman, yaklaşık 500 yıl önce bugün Basra Körfezi'ne kadar olan bölgeyi hâkimiyeti altına almak için Irakeyn Seferi'ne çıktı. Ardından güçlü ordusu ile Bağdat'a giren Kanuni'nin ilk işi İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin türbesini ziyaret etmek oldu.

Yeni Şafak
11:18 - 28/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:55 - 28/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Kanuni Sultan Süleyman 28 Kasım 1534 yılında Bağdat Seferi'ne çıktı.
Kanuni Sultan Süleyman 28 Kasım 1534 yılında Bağdat Seferi'ne çıktı.

Kanuni Sultan Süleyman, askeri ve ticari önemini bildiği Bağdat'ı fethetmek için İran Seferi'ne çıktı. Şah Tahmasb yönetimindeki İran, tüm dünyaya nam salmış Osmanlı Ordusu'nun karşısına çıkmaya cesaret edemedi. Ardından Osmanlı ordusu, Hemedan üzerinden Bağdat'a geçiş yaptı. Bağdat beylerbeyi Tekelü (Antalyalı) Mehmet Han Türkmen, Osmanlı'ya karşı koyamayacağını anlayınca şehri boşalttı.



Ebu Hanife'yi ziyaret etti


Kanuni Sultan Süleyman, 28 Kasım 1534 tarihinde Irakeyn Seferi'yle Veziriâzam İbrahim Paşa komutasındaki ordu ile Bağdat'a girdi. İslam dünyasının en önemli şehirlerinden biri daha Osmanlı Devleti hâkimiyetine geçmiş oldu. Kanuni'nin Bağdat'ı aldıktan sonraki ilk işi İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin türbesini ziyaret etmek oldu.



Bağdat'ta dört ay kadar kalan Kanuni Süleyman, Hanefi Mezhebi'nin kurucusu Ebû Hanife'nin kabrine çinilerle bezeli bir türbe ile camii yapılmasını emretti. Daha sonra İmam Musa Kâzım'ın ve Abdulkâdir Geylânî'nin türbelerini ziyaret ederek kubbelerini ve diğer tâdilât işlerini yaptırdı.



Cennet şehri Bağdat


Yüzyıllar boyunca İslam dünyasının bilim, kültür ve ticaret merkezi olan Bağdat, Ortadoğu'nun Kahire ve Tahran'dan sonra en büyük üçüncü kenti. Abbasi halifesi Mansur tarafından başkent yapılan ve imar edilen şehir, “cennet şehri" şeklinde adlandırıldı.



  • Bağdat ilk olarak 634 yılında Hz. Ömer'in emriyle fethedildi. Dört halife döneminde daha çok ticaret merkezi olarak ziyaret edilen bölge, Emeviler Dönemi'nde askeri üs haline getirildi.
  • 1654'te Safeviler'in geçici işgaline uğrayan şehir padişah IV. Murat'ın Bağdat Seferi ile tekrar Osmanlı hâkimiyetine girdi. 1917'deki İngiliz işgaline kadar Osmanlı'da kalmaya devam etti.









#Kanuni Sultan Süleyman
#Bağdat
#Irakeyn Seferi
#İran
7 yıl önce