|

Keçi postları tuval oldu

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Necmi Karkın, yağlı boya çalışmalarında keçi postlarını tuval olarak kullanıyor.

Yeni Şafak
14:03 - 11/03/2016 Cuma
Güncelleme: 12:03 - 11/03/2016 Cuma
AA

Anadolu'daki kültürleri araştırırken farklı medeniyetlerde keçi postlarının çok sık kullanıldığını tespit eden Necmi Karkın, "renk algısı ve kaynaşmasının daha farklı olduğunu" düşündüğü keçi postlarına resimler yapıyor.



Karkın, araştırmalarında, Anadolu'da yaşamış medeniyetlerin keçi postundan farklı şekillerde yararlandıklarını gördüğünü aktardı.



Keçi postunun, Anadolu medeniyetlerinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu dile getiren Karkın, "Günümüzde kullanımının giderek azaldığına dikkati çekebilmek amacıyla resimlerimin çoğunluğunu bu keçi postu üzerine oluşturmaya başladım. Normalde resim üzerindeki yapılanmalar tuval resminden çok da farklı değil ama malzeme ilginç ve faklı bir disiplin gerektirdiği için üzerindeki konular, işlenilen temalar ve renklerin post üzerinde daha iyi görünmeye başladığını fark ettim. Çalışmalara seri olarak devam etmeye karar verdim" diye konuştu.







Postların halk arasında halen farklı alanlarda kullanıldığını anımsatan Karkın, "Ben çağdaş resimdeki örnekleri keçi postuyla birleştirme kararı alınca daha güzel örnekler ortaya çıkmaya başladı. Türkiye'de şu an keçi postu üzerinde resim çalışan herhangi bir kimse yok. Şu an dünyada da çok fazla örneği görülmemiş. Yani bu dünyada ilk denilebilecek kadar önemli" dedi.



Büyükbaş hayvan postlarını da deneyecek


Zamanla daha farklı çalışmalara da imza atmayı düşündüğünü dile getiren Karkın, şöyle konuştu:



"Bundan sonraki çalışmalarımda keçi postunun boyutları itibarıyla yetersiz gelmeye başladığını fark ettiğim an büyükbaş hayvanların postlarını kullanmayı düşünüyorum. Büyük çalışmalar yapmayı düşünüyorum. Bu şekilde gelecekte bir sergi hazırlamayı planlıyorum. Bunu ilk kez görenler fikrin nasıl oluştuğunu soruyor. Gerçekten insanlardan çok olumlu tepkiler alıyorum. Keçi postunun üzerindeki renk algısı ve renk kaynaşmasının daha güçlü olduğunu düşünüyorum."






Küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu Malatya'da keçi postu bulmakta zorlanmadığını anlatan Karkın, bu nedenle malzeme sıkıntısı olmadığını ifade etti.



Resim bölümü öğrencilerine de bu deneyimi yaşamalarını öneren Karkın, "Keçi postunun yüzeyi resim sanatı yapmaya oldukça uygun olduğu için öğrencilerimiz, tuval üzerine yaptıkları resmin mantığını keçi postu üzerinde de uygulayabilir. Hiçbir sıkıntı yok. Doğal olarak onlar için bir deneyim olacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

#İnönü Üniversitesi
#keçi postu
#Malatya
#resim
#Tuval
8 yıl önce