|

Kış hastalıklarının şifası 'beyran'da

UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'in tescilli lezzetleri arasında yer alan "beyran", nezle, grip gibi solunum yolu hastalıklarına adeta şifa oluyor. Almanya'dan beyran içmeye gelen misafirler, bu lezzeti çok özlediklerini söylüyor.

Yeni Şafak
10:40 - 27/10/2017 vendredi
Güncelleme: 10:59 - 27/10/2017 vendredi
AA
Gaziantep mutfağına ait yöresel bir lezzet olan beyran, kış hastalıklarına şifa oluyor.
Gaziantep mutfağına ait yöresel bir lezzet olan beyran, kış hastalıklarına şifa oluyor.

UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen Gaziantep'in tescilli lezzetlerinden "beyran" bağışıklık sistemini güçlendirerek adeta hastalıklara derman oluyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Araz, beyranın nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğini söyledi.

Kırmızı biber, sarımsak nezle ve gribe iyi geliyor

Beyranın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkati çeken Araz, "İçerisindeki kırmızı biber, sarımsak ve limon, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarının atlatılmasına destek sağlıyor. Nasıl ki daha önceleri hasta olduğumuzda annelerimiz et suyu, tavuk suyu çorbası yaparlardı. Bu da aynı şekilde hastalıklara iyi geliyor. Özellikle içindeki malzemelerin bağışıklık artırıcı etkisi oluyor. Gaziantep'te yaz, kış tüketiliyor ama kışın daha etkili oluyor" dedi.


Şifa bulmak için içenler var

Beyran ustası Mehmet Yozbatıran ise özellikle kış aylarında çok tüketilen beyranın haşlanmış kuzu eti ve pirinçle yapıldığını anlattı. Beyranın bol sarımsak ve baharatla daha da lezzetli hale geldiğini vurgulayan Yozbatıran, şunları söyledi:

  • "Osmanlı döneminden kalma çok eski bir yemektir. Gaziantep'e özgüdür. Kışın daha çok talep oluyor. Yaz aylarında da yurt dışından özellikle hafta sonları şehir dışından beyran yemek için gelenler oluyor. Lezzetli, harika olduğunu söylüyorlar. Asıl vitamin, kalsiyum suyumuzda. Kemik ile et 8-9 saatte pişer. Doktorlar bile beyran, kelle paça yeme tavsiyesinde bulunuyor. Şifa bulmak niyetiyle gelenler oluyor. Burada bol acılı beyran yedikten sonra rahatlayıp gidiyorlar. Biz burada şifa dağıtıyoruz. Beyranı ilk kez yiyenler, daha önce böyle biz lezzet tatmadıklarını söylüyorlar. Ne kadar usta olursan ol, bu işi sevmezsen lezzet veremezsin. Biz sevgimizi de katıyoruz."
Gurbeçilerin favori lezzeti

Fahri Savcılı ise Almanya'dan geldiği belirterek "Gaziantepliyim. Almanya'da yaşıyorum. Buraya gelir gelmez ilk işim beyran yemek oluyor. Yaz kış benim için vazgeçilmez. Sağlığa faydalı olduğunu söylüyorlar. Hep özlüyorum. Almanya'daki arkadaşlarımıza da Gaziantep lezzetlerinden bahsediyoruz" diye konuştu.

#Beyran
#Gaziantep Üniversitesi
il y a 6 ans