|

Kitaptan kartpostala 15 bin yeni eser

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü 2015'te 14 bin 577 adet nadir eser satın aldığını açıkladı. Aralarında kartpostal, madalya, Osmanlıca evrak, Ermenice ve Farsça kitapların bulunduğu arşiv için 3 milyon 500 bin TL harcandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:47 - 27/03/2016 Pazar
Yeni Şafak
İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'nün satın aldığı nadir eserlerle birlikte Atatürk Kitaplığı'ndaki arşiv 3'e katlandı.
İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'nün satın aldığı nadir eserlerle birlikte Atatürk Kitaplığı'ndaki arşiv 3'e katlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, Atatürk Kitaplığı arşivindeki kitap sayısını üçe katladığını açıkladı. Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, özellikle geçtiğimiz yıl arşiv çalışmalarına ağırlık verildiğini ve çok ciddi koleksiyonlara yöneldiklerini belirtti. Minder, 2015'te 14 bin 577 adet nadir eseri satın aldığını belirterek, bu eserlerin el yazması kitap, fotoğraf, harita, gravür, afiş, kartpotsal, madalya, hat, gazete, Osmanlıca evrak ve belge, Türkçe, Ermenice, Arapça ve Farsça kitaplardan oluştuğunu söyledi.



ARAŞTIRMACILARA SUNULACAK

Minder, Atatürk Kitaplığı'na kazandırılan nadir eserlerin özel arşivleri satın alarak temin ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Satınalmayı yaparken bizim yaptığımız araştırmalar da oluyor, bize müracat edenler de. Hatta artık daha çok müracat edenler oluyor. Sahaflar, kişilerin bizatihi kendileri başvurarak babalarından, dedelerinden kendilerine intikal eden arşivleri bize satmak istiyorlar. 2015'te sadece 3 milyon 500 bin liralık nadir eser alımı yaptık. Bu rakam güncel kitapları içermiyor. Satın aldığımız koleksiyonların hepsi çok özel. Matbu şeylerin muhakkak benzerleri birçok yerde vardır ama satın aldığımız kişisel arşivler çok özel. Kişisel arşivlerde, kişilerin kendi tutmuş olduğu notlar, mektuplar yer alıyor. Oralardan çıkan fotoğrafların bir benzeri daha olmuyor. Kayıt gibi işlemleri tamamlandıkça hepsi araştırmacıların hizmetine sunulacak."



TARİHTEN SİNEMAYA DEV ARŞİV

İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'nce alınan ve Atatürk Kitaplığı'na kazandırılan özel arşivlerden bazıları ise şöyle: 'Yassıada Albümleri', 'Tiyatro ve sinema sanatçısı Asuman Arsan Arşivi', 'İbnü'l-Emin Mahmud Kemal Arşivi', 'Milli Mecmua'nın Sahibi Mehmed Mesih Arşivi', 'Üçüncü Kolordu Kumandanı Mirliva Abdülkerim Paşa Evrakı', 'Medine Müdafii Fahreddin Paşa Evrakı', 'Pertevniyal Valide Sultan Evrakı', '57. Tümen Komutanı Şefik Aker Arşivi', 'Sultan II. Abdülhamid'e ait Tapuların Yer Aldığı Arşiv', 'İzzet Günay Film Fotoğrafları Arşivi', 'Ali Fuat Cebesoy Arşivi' ve 'Osman Ergin Arşivi.'



Şehir Kütüphanesi Taksim'de olsun

Artan kitap sayısı nedeniyle, Atatürk Kitaplığı'nda yer sıkıntısı yaşanacağını öngördüklerini belirten Ramazan Minder, "Şu an için yeterli ama bir süre sonra burası yetmeyecek. Bunun için de Şehir Kütüphanesi projemiz var. Çalıştayı yapıldı. Toplantıya katılanlar yapılması planlanan kütüphanenin Taksim'de olmasını istedi. Çünkü Avrupa'daki önemli şehir kütüphaneleri, mimari yapı özellikleriyle birlikte şehrin en önemli merkezlerinde yer alıyor. Bu düşüncelerle ağırlıklı olarak 'Şehir Kütüphanesi'nin Taksim'de olması planlanıyor" dedi.







#Şehir Kütüphanesi
#İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü
#Atatürk Kitaplığı
8 yıl önce