|

Kurumuş kayısı ağaçlarını sanata dönüştürüyor

Iğdır'da bir esnaf, kuruyan kayısı ağaçlarından yaptığı ürünleri Türkiye'nin farklı bölgelerine ve yurt dışına satıyor. İlgi çekici süs ve dekorasyon malzemeleri yapan Sabri Sarcan, yaptığı sanat eserlerinde yoğunluk yaşıyor.

Yeni Şafak
09:22 - 23/01/2018 Salı
Güncelleme: 10:05 - 23/01/2018 Salı
AA
Sabri Sarcan,"Kayısıyla özdeşleşmiş bir memlekette kayısı ağacından ürün yapma fikrimiz çevreden olumlu tepkiler alıyor" diye konuştu.
Sabri Sarcan,"Kayısıyla özdeşleşmiş bir memlekette kayısı ağacından ürün yapma fikrimiz çevreden olumlu tepkiler alıyor" diye konuştu.

Iğdır'da bir esnafın, kentin sembolü haline gelen kayısıların yetiştiği ağaçlardan ürettiği çeşitli eşyalar ile süs ve dekorasyon ürünleri ilgi görüyor.

Yıllık yaklaşık 35 bin ton kayısı üretiminin gerçekleştiği Iğdır'ın kent merkezinde el yapımı ürünler üzerine çalışmalar yapan esnaf Sabri Sarcan, kurumuş kayısı ağaçlarını sanat eserlerine dönüştürüyor.



Genellikle yaşı büyük ve kuruyan ağaçları tespit eden Sarcan, bu ağaçlarla sehpa, biblo, maket, masa ve sandalyelerin yanı sıra birbirinden ilgi çekici süs ve dekorasyon malzemeleri yaparak farklı bölgelerde satışa sunuyor.

Sağlamlığıyla bilinen ve bölgede geçmişteki birçok ev aletinin yapımında kullanılan kayısı ağacından yapılan eşya ve el sanatlarına yoğun talep oluyor.

Kültürel değerler sanata dönüşüyor

Sabri Sarcan, yaptığı açıklamada, Iğdır'da sanat eserleri üzerine çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, bölgenin değerlerine önem verdiklerini söyledi.

Ağırlıklı olarak bölgedeki sembollerin konu olarak ele alındığını anlatan Sarcan, "Iğdır'ın kültürel değerlerini sanata çeviriyoruz. Ahşap üzerine çalışmalarımız var. Kayısı ağaçlarına, sanatsal faaliyetlerimiz kapsamında, üzerine çeşitli resimler yaparak Iğdır'ın sembollerini, Ağrı Dağı'nı, leylekleri ve bunun gibi değerleri çizip pazarlıyoruz" dedi.

Eserleri yurtdışında

Bu ürünlerinin yoğun ilgiyle karşılandığını aktaran Sarcan, "Umduğumuzdan daha çok talep oldu, aşırı derecede isteyen var. Kayısı ağacından sehpa, günlük hayatımızda kullanacağımız malzemeler, çeşitli süs ve dekorasyon ürünleri yapıyoruz. Ürünlerimizi genellikle batı illerimize, Nahçıvan'a, Azerbaycan'a ve İran'a gönderiyoruz. Iğdır'a ziyarete gelenler hediye olarak bu yaptığımız ürünlerden götürüyor. Kayısıyla özdeşleşmiş bir memlekette kayısı ağacından ürün yapma fikrimiz çevreden olumlu tepkiler alıyor" diye konuştu.

#Kayısı Ağacı
#Sanat
#Iğdır
6 yıl önce