|

Kuş Cenneti’nde ürküten tablo

Eşsiz bir güzelliğe ve çok zengin kuş varlığına sahip olan Manyas Kuş Cenneti'nde kaçak avlanma ve balıkçıların gelişigüzel bıraktıkları kilometreleri bulan ağlar, bölgeye göç eden birbirinden güzel kuşların ölümüne sebep oldu. Balıkesir Amatör Sportif Oltacılar Derneği, tatlı sularda av yasağının başladığı 15 Mart tarihinden itibaren kaçak ava karşı adeta savaş başlattı.

Yeni Şafak
11:59 - 24/03/2017 Cuma
Güncelleme: 19:09 - 24/03/2017 Cuma
IHA
Bir sürü hayvan ağlar nedeniyle telef oldu.
Bir sürü hayvan ağlar nedeniyle telef oldu.

Gölet ve barajlara giderek sık sık kontrol gerçekleştiren dernek üyelerinin ihbarları ile kaçak av faaliyetleri gün yüzüne çıktı. Kısa süre içinde yapılan operasyonlarda kaçak avda kullanılan kilometrelerce uzunlukta balıkçı ağları ve tekneler yakalanırken; Balıkesir'in içme suyunun sağlandığı İkizcetepeler Barajı'nda da akaryakıt ile çalışan tekneler, içme suyu sağlığı açısından akıllarda soru işareti bıraktı. Dünyanın hayranlıkla baktığı Manyas Kuş Cenneti'nde ise onlarca ötücü kuş, kaçak atılan ağlara dolanarak öldü.



Kuşlar ağlara takılıp öldü


Kuş göç yolu üzerinde bulunan pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ile ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındıran Manyas Kuş Cenneti'ne atılmış olan ağların sudan çıkartılması esnasında ise onlarca kuşun misina ağlara takılarak öldüğü görüldü.


Kırık, dökük ve daha da önemlisi akaryakıt ile çalışan bu teknelerin normalde içme suyu havzamız üzerinde kesinlikle bulunmaması gerekmektedir. Balıkesir halkının sağlığını tehdit eden bu durum aslında BASKİ'nin Su Havzalarını Koruma Yönetmeliği'nin 6. Maddesinde de çok net bir ifadeyle yasaklanmıştır. Bu havzada yasadışı avcılık nedeniyle balık varlık nüfusu da endişe verici duruma gelmiştir. Ayrıca kurşunlu ağlar ile yapılan yasa dışı avcılığın da insan sağlığı ve ekolojik dengeyi bozucu bir faaliyet olduğu herkesçe bilinmektedir ve derhal önüne geçilmelidir. Suyun dibine takılarak kopan ağlardaki kurşunların içme suyumuza verdiği zararı düşünmek bile istemiyoruz" dedi.




#BASODER
#İkizcetepeler Barajı
#Manyas Kuş Cenneti
7 yıl önce