|

Kuş gözlemcileri Samsun'a akın etti

Kızılırmak Deltası kuş cennetinde yeni kuş türleri görülmesi nedeniyle Türkiye'nin çeşitli illerinden Samsun'a gelen yaklaşık 60 kuş gözlemcisi, "küçük sakarca kazı" ile "tarla kazı"nı fotoğraflamaya çalıştı. - OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yavuz: "Küçük sakarca kazı, dünyada nesli yok olmak üzere olan ve Türkiye'de az görülen bir kuş türüdür"

Yeni Şafak
15:17 - 15/02/2015 Pazar
Güncelleme: 13:19 - 15/02/2015 Pazar
AA
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji (Kuş Bilimi) Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz deltada bugüne kadar 348 kuş türü tespiti yapıldığını ve son olarak "küçük sakarca kazı" ve "tarla kazı"nın da görüldüğünü söyledi.


Türkiye'nin çeşitli ilerinden çok sayıda kuş gözlemcisinin bu türleri fotoğraflamak ve gözlemlemek için Samsun'a geldiğini belirten Yavuz, şöyle konuştu:


"Küçük sakarca kazı dünyada nesli yok olmak üzere olan ve Türkiye'de az görülen bir kuş türüdür. Türkiye'de Van Gölü çevresinde en son 1993 yılında görüldü. Bu kuşun Türkiye'de görülen ikinci kaydı Samsun'da yapıldı. Aynı alanda tarla kazı da gördük. O da nadir bir tür. Kızılırmak Deltası'nda 348 kuş türü vardı ve 2 kuş türünün bulunmasıyla 350'ye çıktı. Böylesi bir alanda 350 kuş türünün bulunması çok önemli."


Kuş türlerinin artmasının, Kızılırmak Deltası'nın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Yavuz, "Küçük sakarca kazının neslinin tükenmek üzere olması, Türkiye'nin dört bir yanından fotoğrafçıların da deltaya gelmesine sebep oldu" ifadesini kullandı.


 Gözlemcilerden avcılara tepki


Kuş gözlemcilerinden Hasan Aktürk, küçük sakarca kazını bir gözlemcinin fotoğraflaması üzerine Samsun'a geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:


"Dünya literatüründe kırmızı çizginin altında bulunmaktadır. Nesli tükenmek üzeredir. Ben kuşu fotoğraflama ve gözlemleme şansı yakaladım ancak fotoğraflarken tüfek sesleri nedeniyle kuş kaçtı. Deltanın bir kısmında av var, bir tarafta yok. Bu da kuşları baskı altında tutuyor. Afrika'da timsahların üzerine konan kuşlar burada insanları görünce kaçmak zorunda kalıyor. Böylesi önemli bir deltada avın yasaklanması gerekir."


40 yıldır kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı yapan Yusuf Başyiğit de "Bursa'dan küçük sakarca kazı ve tarla kazını gözlemlemek için geldim. Samsun'da bu kuşların kayıtları yapıldı ancak ben halen kuşu bulamadım. Birkaç gün arama yapacağım" dedi.
#Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
#kuş gözlemcisi
#Küçük Sakarca Kazı
#Tarla Kazı
9 yıl önce
default-profile-img