|

Kuşdili UNESCO'ya aday

Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyünde yöre halkı tarafından anlaşma dili olarak kullanılan "kuşdili"nin, UNESCO "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" adaylığı için dosya hazırlanıyor.

Yeni Şafak
19:16 - 22/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 17:19 - 22/02/2016 Pazartesi
AA

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye temsilcilerinden oluşan heyet, Giresun Valiliğinde yapılan toplantıda adaylık için dosya hazırlık çalışmalarını başlattı.



Toplantıda konuşan Vali Hasan Karahan, kuşdilinin dünya kültür mirası olarak onaylanmasından büyük mutluluk duyacaklarını belirterek, "Kuşdili, bu yörede yaşayan, farklı olan bir uygulama, bir renklilik. Bunun yaşatılması hepimizin arzusu. Dolayısıyla böyle bir çalışma hepinizi memnun ediyor. İlimizin tanınması, turizmin ilimizde istihdam sağlaması, fındık dışında getiri yaratılması bizi sevindiriyor" dedi.



İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hulusi Güleç, Kuşköy köyü halkı tarafından kuşdilinin yüzyıllardır bölgede haberleşmekte kullanıldığını söyledi.



Güleç, 3 gün sürecek çalışmayla adaylık dosyasının hazırlanacağını ifade ederek, "Kuşdilini, dünya kültür mirasına katabilmek için yaklaşık 5 yıldır mücadele ediyoruz. Önemli mesafeler aldık. Yürüttüğümüz bu çalışmayla hazırlayacağımız dosya ile adaylık başvurumuzu gerçekleştireceğiz. Kuşdilini, 'Somut Olmayan Kültürel Mirası' olarak onaylatarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz" diye konuştu.



#UNESCO
#kuşdili
#aday
8 yıl önce