|

Matrakçı Nasuh belgesel oluyor

Matrakçı Nasuh'un hat, minyatür ve çini eserlerini buluşturan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi belgesel oluyor... Sergideki eserlerden yola çıkarak hazırlanan, Nasuh'un hayatını ve sanatçı yönünü konu edinecek film eylülde yayınlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:58 - 20/01/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Vefatının 450.yılında UNESCO'nun Anma Listesi'ne aldığı Matrakçı Nasuh etkinlikleri tüm hızıyla sürüyor. Dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen programlara son olarak Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde açılan sergi eklendi. İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKADS) tarafından düzenlenen sergi büyük ilgi gördü. Çini sanatçısı Sevim Ersoy'un liderliğinde çini panolara aktarılan 30 adet güzergâh minyatürleri, eserlerinde yer alan beyitleri, seçkiler ile yazılan 10 divani levhada Hattat Matrakçı Nasuh'u tanıtan sergide 41 eser yer aldı. 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilecek proje, İstanbul'dan sonra Viyana'da sergilenecek. Çalışmalar yeni bir projeye daha yol açtı. Serginin ardından belgesel yolda...



KALICI OLMASINI İSTEDİK


Projede serginin küratörü Beste Gürsu'nun imzası var... Gürsu eylül ayında yayınlamayı planladıkları Matrakçı Nasuh Belgeseli'nin detaylarını anlattı. Tarihçilerin sanatçı hakkında verdiği bilgileri 21. yüzyıla nasıl uyarlarız sorusuyla harekete geçtiklerini ve serginin ardından böyle bir çalışmayı planladıklarını belirten Gürsu şunları söyledi: "Bugüne dek yaptığımız tüm çalışmalar aynı zamanda bu belgesel içindi. Farklı bir canlandırma ve senaryo hazırlandı. Her yaştan insanın ilgiyle izleyebileceği genç bir ekiple bu filme hazırlanıyoruz. Sanatın tüm disiplinlerinde dinamik ve genç bir jenerasyon var. Onlara kapıların açılması gerekiyordu. Biz de genç bir ekiple çalışmaya karar verdik. Alt yapı çalışmaları 1 yılı buldu. Şimdi de kast çalışmalarındayız. Kast bittikten sonra eylülde belgeseli yayınlamayı düşünüyoruz. Matrakçı Nasuh'u bir kimlik çalışması olarak ele alacağız. Böylece projenin kalıcı olmasını sağlayacağız."







Bir sergiden daha fazlası


Sergi için yapılan çalışmaların iki buçukyıl sürdüğünü belirten Gürsu her kesimden insanın ilgisini çekmeye çalıştıklarını söylüyor. Projenin çok yönlü olduğunu vurgulayan Gürsu, “Nasuh öyle bir şahsiyet ki, haritayı yaparken minyatür, resim, topoğrafya, tarih her bilgiyi mimariyi ele almış. Bu sergi de çok yönlü... Modern sanat, film, kitap, çini ve birçok enstrüman var. Çiniyi seven buraya geldiğinde müziği duyacak, modern sanatı seven de kitabı görecek. Buraya gelen sadece sergi kataloğu alıp gitmeyecek” diyor. "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi 30 Ocak'a dek meraklılarını bekliyor.



#Matrakçı Nasuh
#16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh
#İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği
8 yıl önce