|

Mehmet Akif’le yola çıktık

Yazarlar Birliği’nin 40 yıllık hikayesini Yeni Şafak Kitap’a anlatan Mehmet Doğan, Mehmet Akif’i anma etkinliğini ilk kez kendilerinin başlattığını ve milli şairin ülke genelinde anılmasına öncü olmaktan onur duyduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:56 - 8/08/2018 Çarşamba
AA
Mehmet Doğan
Mehmet Doğan

7 Ağustos 1978 günü 14 genç yazarın biraraya gelerek kurduğu Yazarlar Birliği bugün 40 yaşında. Ankara’da bir yemek masasında kurulan ve bugün 13 şehirde faaliyetlerini sürdüren Yazarlar Birliği’nin kuruluş hikayesini Mehmet Doğan Yeni Şafak Kitap ekine anlattı.

Yazarlar Birliğine 18 yıl başkanlık yaptıktan sonra şu an şeref başkanlığını yürüten Mehmet Doğan 40 yıl önce sağ sol çatışmasının yaşandığı ortamda böyle bir oluşumun içine girdiklerini çünkü bir grup yazarın bu çekişmenin çok ötesinde edebiyat adına bir şey yapma kaygısıyla yola çıktıklarını dile getirdi.

İKİ ŞAİRLE ÇIKIŞ

Medeniyet köklerimiz üzerine kurulan bu oluşumun ilk faaliyetlerinin Yahya Kemal’in vefatının 20. Yılı dolayısıyla bir etkinlik programı olduğunu hemen ardından da Mehmet Akif’in vefatından dolayı Taceddin Dergahı’nda milli şairi andıklarını belirten Doğan, “27 Aralık 1978’de merhum Âkif’in Ankara’da Millî Mücadele sırasında ikamet ettiği Taceddin Dergâhı’nda başlattığımız, bütün gücünü samimiyetinden alan anma, o günden bugüne aksatılmadan sürdürüldü. Mehmed Âkif’e dikkat çekmekle bütün bir yakın tarihe, Müslümanlık geçmişimize ve zengin edebiyat birikimimizi kapsayan bir muhtevaya işaret ediyorduk.

Türkiye, 1970’lerden sonra cumhuriyetin başlangıcında ideolojileştirilen kimlik tanımlamasına karşı daha gerçekçi ve kapsayıcı bir tanımlamaya ihtiyaç duyuyordu. Medeniyet köklerimiz üzerinde yükselmek için buna ihtiyaç vardı. TYB faaliyetlerinin her zaman bunu gözetir mahiyette olduğunu söyleyebiliriz. Mehmed Âkif ve İstiklaâl Marşı vurgusu bunun için önemliydi. 2007’de kabul edilen bir kanunla İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği günün milli günlerimiz arasına alınması TYB’nin bu yöndeki mücadelesinin verimlerinden biridir” dedi.

DARBEYE KARŞI İLK YAYIN

12 Eylül darbe girişimi yüzünden Türkiye’de Hicret’in 1400.yıl kutlamalarının resmen yapılamadığını belirten Doğan, bunun üzerine Yazarlar Birliği’nin olumsuz şartlara rağmen “Hicrî 15. Asrında İslâm” başlıklı kapsamlı bir toplantı düzenlediğini ve ardından da bu faaliyetin metinlerinin Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak yayınlayarak böylece yayıncılığa da adım attıklarını dile getirdi ve şöyle dedi: “Darbeye karşı her zaman net tavrını ortaya koyan bir kurum olduk.”


O gün 14 kişiydik

Yurt içi ve yurt dışında sayısız faaliyete imza atan Yazarlar Birliği’nin ilk kurucu ekibinde Mehmet Doğan, Necmettin Türinay, Yahya Akengin, M. Cemal Çiftçigüzeli, Ahmet Günbay Yıldız, Zeki Ceylan, Hasan Kayıhan, Beşir Ayvazoğlu, Saadettin Elibol, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Yazgan, Erdem Bayazıt, Hüsnü Aktaş ve Alper Aksoy var.

Genç bir oluşum

Yazarlar Birliği’ni gençlerin kurduğunu söyleyen Mehmet Doğan, ilk yönetim kurulunun 30’lu yaşlarında olduğunu ve 40 yıl içinde de Türkiye’nin pek çok genç yazarının ilk adım attığı, kitabının ilk ödül aldığı yer olduğunu sözlerine ekledi.

  • Kitap dünyasının nabzını tutuyor
  • Bugün bayilerde olan Yeni Şafak Kitap tam 40 sayfa. Klasikleri Nasıl Okumalı başlıklı kapak dosyamız dikkat çekici. Okurlara ulaşıncaya kadar klasiklerin nasıl bir çalışmanın içinden geçtiğini bu sahanın uzmanları Abdullah Uçman, Mehmet Kanar, Nazım H. Polat, M. Sabri Koz, M. Kayahan Özgül, Fazıl Gökçek ve N. Ahmet Özalp anlatıyor. Ayrıca dünya edebiyatından çocuk edebiyatına, tarihten din, sosyoloji, felsefe, ekonomi alanında yeni çıkan kitaplarla ilgili okurları sürpriz yeni kitaplar bekliyor.

#Mehmet Doğan
#Yeni Şafak Kitap
6 yıl önce