|

Mekanik kol engellilere umut olacak

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde bir grup öğrencinin üzerine çalıştığı Robotik Mekanik Kol, engelli vatandaşlara umut olacak. Esenler'de sergilenen proje faaliyete geçerse, engelli bireyler, mekanik kolu günlük işlerinde kullanabilecek.

Yeni Şafak
19:32 - 11/03/2016 Cuma
Güncelleme: 18:07 - 11/03/2016 Cuma
Diğer

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri Bilim ve Teknoloji haftası dolayısıyla Esenler Dörtyol Meydanı'nda kurulan bilim çadırında icatlarını sergiledi.



Habertürk'ün haberine göre; Vatandaşların ilgi gösterdiği etkinlikte öğrenciler tarafından yapılan dövüş robotları ve robotik mekanik kol da sergilendi. Robotların dövüşü heyecanlı görüntülere sahne oldu.



Mekanik kol projesini yürüten YTÜ'lü doktora öğrencilerden Semih Çelik, proje ile 5 parmaklı insan kolu geliştirmeyi hedeflediklerini anlatarak, "Bu proje ile 5 parmaklı insan eli, kolu ve omzunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Şu anda dirsekten aşağısı var omuza kadar tamamlayıp bir görev yapacak hale getireceğiz. Şu anda kolu büyük olarak imal ettik" dedi.



Çelik, daha sonraki versiyonda biraz daha küçülteceklerini söyleyerek, "Ondan sonraki aşamalarda yarı otonom olarak bir görevi kendi zekası ile anlayarak görev yapabilecek hale getireceğiz. Bir cismi nasıl tutması gerektiğini bir bardak, yumurta ya da yastığı tutmayı anlayarak yarı otonom bir şekilde gerçekleştirecek." diye konuştu.



Dünyada bunun örnekleri olduğunu kaydeden Çelik, "Ama genelde beyin sensörü ile ya da kollardan alınan kas sinyalleri ile çalışıyor. Burada farklı olarak yarı otonom çalışmasını hedefliyoruz" dedi.



Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu amaçlarının Esenler'deki çocukları bilime teşvik olduğunu belirterek, "Tamamı ile Esenler'de bilimle uğraşmak isteyen çocukları, teşvik amacıyla yapılmış bir etkinlik." şeklinde konuştu.


#Yıldız Teknik Üniversitesi
#Mekanik kol
#proje
8 yıl önce