|

Milli Mücadele'nin tanığı

Sivas Kongresi'nde alınan kararla "Milli Mücadele Hareketi"nin sesi olarak yayın hayatına başlayan "İrade-i Milliye" gazetesinin basıldığı matbaa makinesi, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.

Yeni Şafak
12:07 - 2/09/2018 Pazar
Güncelleme: 12:29 - 2/09/2018 Pazar
AA
"İrade-i Milliye" gazetesinin basıldığı matbaa makinesi.
"İrade-i Milliye" gazetesinin basıldığı matbaa makinesi.

Sivas Kongresi'nde alınan karar ve Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifi üzerine "Milli Mücadele Hareketi"nin sesi olarak yayın hayatına başlayan "İrade-i Milliye" gazetesinin basıldığı matbaa makinesi, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde orijinal haliyle ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor. Müzenin giriş katındaki odada yer alan matbaa makinesi hakkında konuşan Sivas Valisi Davut Gül, "Müzemizdeki makine, gazeteyi basan orijinal makine ve günümüze kadar ulaşmış" dedi.

Halen çalışıyor

Matbaa makinesinin son sahibinin Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal olduğunu ve yapılan girişimler sonucu müzeye kazandırıldığını dile getiren Gül, "Makine halan çalışıyor. Sivas Kongre Müzesi'nde bir zenginlik var ama en önemli zenginliklerinden bir tanesi İrade-i Milliye gazetesini basan orijinal makinenin burada olması. O tarihteki makineleri çok az yerde görebilirsiniz. Dolayısıyla bu da bizim değerimiz" diye konuştu.


Müzeye ruh veriyor

Vali Gül, İrade-i Milliye gazetesinin basıldığı orijinal matbaa makinesini bugüne kadar muhafaza edenlere ve müzeye kazandıran Ünsal'a teşekkür ederek, "İnanın bu olmasa çok eksikliğini hissederdik. Sonuçta taş binaya ruh veren içerisindeki materyaller. Orijinaliyse daha ayrı bir ruh veriyor, dolayısıyla da önemli bir kazanım olmuş" ifadelerini kullandı.

#4 Eylül
#İrade-i Milliye Gazetesi
#matbaa makinesi
#Sivas
#Sivas Kongresi
#Sivas Valisi Davut Gül
6 yıl önce