|

Milyonluk atlar ona emanet

Malatya'daki Sultansuyu Tarım İşletmesinde tesadüfen başladığı seyisliği yaklaşık 20 yıldır sürdüren Oktay Hasan, işletmede değeri milyon liraları bulan safkan Arap atlarına adeta bebek gibi bakıyor.

Yeni Şafak
13:37 - 15/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:50 - 15/08/2018 Çarşamba
AA
20 yıldır seyislik yapan Oktay Hasan, milyon liraları bulan safkan Arap atlarının bakımından sorumlu.
20 yıldır seyislik yapan Oktay Hasan, milyon liraları bulan safkan Arap atlarının bakımından sorumlu.

Akçadağ ilçesinde 1865'te 27 bin dönüm araziye "Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun" ismiyle kurulan ve 1928'de "Sultansuyu Harası" adını alan işletme, 1984'ten bu yana Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetini sürdürüyor. Bölgenin toprak yapısı, bitki örtüsü, su kalitesi ve iklim şartlarının, safkan Arap atlarının ırk özelliklerinin bozulmadan yetiştirilmesine imkan sağladığı işletmede, 13 aygır ve 110 kısrakla tay üretimi yapılıyor. Yüksek dayanıklılıkları sayesinde Osmanlı döneminde savaşlarda kullanılan Arap atları, bugünlerde yarışların gözdeleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 150 yıldır safkan Arap atlarının yetiştirildiği işletmede çalışan seyisler ise şampiyon adaylarının bakımlarını özenle gerçekleştiriyor.

Bütün duyguları hissediyorlar

Daha önce çiftçilik yapan ve tesadüfen başvurduğu seyislikte 20. yılını dolduran 45 yaşındaki Oktay Hasan, mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürürken, çocukları gibi gördüğü aygırların bakımını özenle yapıyor. Gün boyu aygırların temizliğini, yemlenmesini, bakımını yaptıklarını kaydeden Hasan, baktığı atları çocuğu gibi gördüğünü ve ilgilendiğini ifade etti. Hasan, atların duyguları anladıklarını belirterek, "Bu işi severek yapacaksın. At asil, bütün duyguları alıyor. Safkan Arap atı gerçekten duygusal, kızdığın zaman da kendisiyle iyi konuştuğun zaman da hissediyor" diye konuştu.

Mesai saatleri dışında da atlarla

Aygırların tüm komutlara cevap verdiğini anlatan Hasan, kimi zaman onlarla şakalaştığını bazen de sohbet ettiğini dile getirdi. Hasan, lojmanda oturduğu için mesai saatleri dışında da merak ettiği zaman aygırların yanına geldiğini aktararak, şunları kaydetti:

  • "Safkan Arap atı insana çok yakın olan bir hayvan, yani asil bir hayvan. At sevgisi bambaşka, 'At murattır', bizim büyüklerimiz öyle der. Atlarla çok konuşurum, severim. Muhabbetimiz var, o iletişimi sağlıyoruz. Mesela bizim bir aygırımız var ismi Tömüzbey, onunla birbirimizle oynarız, bana ağız atar ben onu öperim ama ısırmaz, zarar vermez insana."
#atlara adanmış ömür
#Safkan Arap atları
#seyis Oktay Hasan
#Sultansuyu Harası
#Sultansuyu Tarım İşletmesi
6 yıl önce