|

Mirac: Ülkede bangır bangır uyuşturucu propagandası yapılıyor

Türkiye ve dünya genelinde rap müzik parçaları için gündeme gelen 'uyuşturucuya özendiriyor' eleştirilerine rap müzik sanatçısı Mirac da katıldı. Mirac, ülkede bangır bangır uyuşturucu propagandası yapıldığını söyleyerek "Nasıl buna bu kadar tepkisiz kalınabilir" diye tepki gösterdi. Mirac, "İnsanlar uyuşturucu, cinsel içerikli, yozlaşmış, ahlaki açıdan adeta şeytanlaşmış bir müzik icra ediyorlar. Bir çocuk sahibi olduğunuzu düşünün. Çocuğunuz ilkokula gidiyor ve okulun önünde bir uyuşturucu satan bir torbacı var. Hangi anne baba hangi insan bundan memnun olur. Bundan memnun olan hiçbir insan bulamazsınız." ifadelerini kullandı.

Mustafa Doğan
18:21 - 24/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 23:15 - 24/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Rap müzik sanatçısı Mirac
Rap müzik sanatçısı Mirac

'Ezhel' adıyla tanınan Ömer Sercan İpekçioğlu'nun geçtiğimiz günlerde söylediği bazı şarkılarında uyuşturucu kullanımını özendirdiği gerekçesiyle tutuklaması ve ilk mahkemede serbest bırakılması 'rap müziğini' tekrar tartışmaya açtı.

Yıllardır rap müzik sanatını icra eden sahne adıy Mirac ile tanınan Harun Dinç'te de katıldı. Mirac bu eleştirilere katılarak ülkede bangır bangır uyuşturucu propagandası yapıldığını söyleyerek "Nasıl buna bu kadar tepkisiz kalınabilir" diye tepki gösterdi.

Şu anki Türkçe rap müzikte insanların uyuşturucu, cinsel içerikli, yozlaşmış, ahlaki açıdan adeta şeytanlaşmış bir müzik icra edildiğini belirten Mirac, "
Ben her zaman fikirlerle ve kafataslarının içindekilerle uğraşan bunlar üzerine kafa yoran bir insan oldum. Bu yüzden kimse, kişisel olarak bana şunu diyor, bana bunu diyor diye algılamasın. Fakat size şimdi şöyle bir şey söyleyeyim. Bir çocuk sahibi olduğunuzu düşünün. Çocuğunuz ilkokula gidiyor ve okulun önünde bir uyuşturucu satan bir torbacı var. Hangi anne baba hangi insan bundan memnun olur. Bundan memnun olan hiçbir insan bulamazsınız. Nasıl buna bu kadar tepkisiz kalınabilir.
" dedi.

Mirac olan Harun Dinç'in GZT'ye verdiği röportajdaki konyla ilgili bölümü şu şekilde:


Röportajda yayınlanan işte o bölüm:

Rap denilince akıllara uyuşturucu cinsellik gibi şeyler geliyor. Diğer rapçiler şarkılarında bunu kullandığı içim el üstünde tutulduğunu düşünüyorum. Bu konuda ne düşünüyorsun?

İnsanlar uyuşturucu, cinsel içerikli, yozlaşmış, ahlaki açıdan adeta şeytanlaşmış bir müzik icra ediyorlar. Ben her zaman fikirlerle ve kafataslarının içindekilerle uğraşan bunlar üzerine kafa yoran bir insan oldum. Bu yüzden kimse, kişisel olarak bana şunu diyor, bana bunu diyor diye algılamasın. Fakat size şimdi şöyle bir şey söyleyeyim.
Bir çocuk sahibi olduğunuzu düşünün. Çocuğunuz ilkokula gidiyor ve okulun önünde bir uyuşturucu satan bir torbacı var. Hangi anne baba hangi insan bundan memnun olur. Bundan memnun olan hiçbir insan bulamazsınız.

"Nasıl buna bu kadar tepkisiz kalınabilir"

Nasıl buna bu kadar tepkisiz kalınabilir. Evet, çeşitli şeyler oluyor ama yasaklamayla hapse atmayla bunların önüne geçilemez. İnsanların bilinçlendirilmesi, insanlara bilgi verilmesi lazım. Dijital platformların desteklediği, listelere soktuğu, herkese dinlettiği adeta eskiden Unkapanı’nın yaptığı müzik kanallarının kulaklarımıza dayadığı şeyleri müzik platformları yapıyor. Bangır bangır insanların kulaklarına uyuşturucu güzellemeleri dinletiliyor. Adam uyuşturucunun ne kadar güzel bir şey olduğunu ve onu yaptığınız zaman etrafı ne kadar güzel gördüğünüzü, onsuz yaşayamadığınızı anlatıyor. İnsanlar bunu dinlediği zaman nasıl böyle bir şey olabilir, diyor. Şeytan da Hz. Adem’e böyle gelmedi mi? Bunu yediğin zaman ölümsüzlüğü yakalayacaksın, bunu merak etmez misiniz? Hz. Adem merak etmiş, sen kimsin de merak etmeyeceksin. Bunu merak edeceksin, şimdi etmiyorsan bile ileride bir gün merak edeceksin ve ben de dünyayı öyle renkli görmek istiyorum diyeceksin.
Bu yüzden bunlarla mücadele ediyorum. “Ben İbrahim, sen pagan, kral Nemrut” diyorum. Kendimi bunun üzerinden konumlandırıyorum. Çok farklı bir Türkiye’de yaşadığımızı düşünün. Bambaşka bir ülkedeyiz, ben çıkıp dedim ki; “Akar kan Arakan’da Filistin’de, Yanar can Türkistan’da Suriye’de” bunlardan bahsettim. Şarkılarımda kendi dünyamı anlattım. Bundan dolayı bambaşka bir sistem beni alıp yargıladı. İnternette bu kadar kopan yaygara karşısında kimler benim yanımda olup ‘Özgür Mirac’ diyecekti acaba. Bence hiç kimse demeyecekti. Kimsenin umurunda olmayacak. Böyle bir Türkiye’de yaşıyoruz. Bence kendi özümüze dönmemiz ve aynaya bakıp kendimizle yüzleşmemiz lazım. Ben ahlaki açıdan yoz bir müzik yaparsam herkes tarafından daha kolay dinlenilir, daha çok kulaklara ulaşırım ama ben bunu
tercih etmiyorum.

"Benim sitemim insanlara"

Burada medyanın suçu var mı?

Medyanın suçu daha popüler olmasını sağlaması. Ben hiçbir şekilde sanatın sanatçının yasaklanması ve hapse atılmasını savunamam. Bazı kadın pop şarkıcıları şarkılarında söyledikleri şeyler ya da kendilerini televizyon dünyasında gösterme şekilleri olarak hiçbir şekilde özgürlüklerine dokunulmuyorsa hiçbir şekilde zan altında kalmıyorsa bir rapçi de kendi dünyasını anlatabilmeli. Benim sitemim insanlara. İsmi Ahmet, Mehmet, Mustafa olan gençlerden bahsediyorum. Bu insanlar bunları bu hale getiriyor. Silkelenip kendimize gelmemiz lazım.

Senin bir derdin var ve sen bunu anlatmaya çalışıyorsun. Karşı taraftın derdiyle nasıl mücadele edeceğiz?

İyi şeyler yaparak iyiliği yaymaya çalışıyorum. Hakkı, inandığım değerleri ve düşünce dünyamda karşılık bulan şeyleri konuşuyorum. Son zamanlarda popüler olan uyuşturucuyu mevzu bahis eden şarkıları bir dinleyin. Sonra bir anne baba olarak ‘çocuğunuzun bunu dinlemesini ister misiniz’ diye kendinize bir sorun. Türkçe Rap’te benim gibi bu durumdan rahatsız olan, sadece bununla bir yerlere gelmenin yanlış olduğunu savunan insanlar da var. Yıllarca Rap’te öncü olan insanlar böyle şeyler yapmadılar. Türkçe Rap’te çok önemli bir yer tutan Ceza’nın müziğine baktığınızda her zaman bunun karşısında duran, bu toplumun dinamikleriyle bir müzik yaptığını görüyorsunuz. Hiçbir zaman böyle şeyler yaparak bir yerlere gelmedi. Bizler de böyle şeyler yapmayarak bir yerlere gelebiliriz.

#Mozole Mirach
#Mirac
#Türkçe Rap
5 yıl önce